Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Νέα .::. Νέα

Παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Πίττα «Πανηγύρια στο Αιγαίο».


Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 20:30

Την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011 έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Πίττα «Πανηγύρια στο Αιγαίο» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Την ίδια μέρα εκτέθηκε υλικό από την ομώνυμη φωτογραφική έκθεση.

Τα πανηγύρια είναι εκείνες οι μοναδικές στιγμές του χρόνου όπου τα μέλη κάθε κοινότητας θα βρεθούν μαζί για να γιορτάσουν τον άγιό τους, θα διασκεδάσουν και θα βιώσουν τελετουργικά την ενότητά τους. 


Το θρησκευτικό μέρος, το φαγοπότι, διάφορα έθιμα που συνδέονται με φάσεις της αγροτικής, κτηνοτροφικής ή κοινωνικής ζωής, ο χορός, το τραγούδι και το γλέντι είναι συστατικά των πανηγυριών και έχουν μεγάλο ενδιαφέρον ως ολότητα, αλλά και το καθένα απ’ αυτά μεμονωμένα. 

Γι’ αυτό το λόγο τα πανηγύρια  ως κοινωνικό γεγονός, είχαν και έχουν μια ανεπανάληπτη συμπύκνωση ζωής και πολιτισμού που σπάνια τη συναντά κανείς σε άλλες εκδηλώσεις.

Στην προσπάθειά του ο Γ. Πίττας να καταγράψει τα σπουδαιότερα πανηγύρια του Αιγαίου, επισκέφθηκε  τριάντα νησιά του Αρχιπελάγους και μετά από συστηματική έρευνα 10 ετών, σε αρχεία αλλά και σε έρευνα πεδίου (έρευνα επιτόπια) συγκέντρωσε ένα μοναδικά πολύτιμο υλικό από δεκάδες πανηγύρια.

Η έκδοση  περιλαμβάνει  280 σελίδες με 400 φωτογραφίες του συγγραφέως, άλλων φωτογράφων και ένα σημαντικό αριθμό φωτογραφιών από ιστορικά αρχεία των εν λόγω περιοχών.