¶γιος Νεκτάριος Αιγίνης

09 Νοεμβρίου 2021

¶γιος Νεκτάριος Αιγίνης

Το 2020 ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Αγίου Νεκταρίου, εφΆ όσον έκλεισαν εκατό χρόνια από την κοίμησή του, στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, όπου ευλαβικά διατηρείται το δωμάτιο νοσηλείας του.
Ως σύγχρονος άγιος της Εκκλησίας μας, η αγιοκατάταξη του από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα έγινε το 1961, 40 χρόνια μετά την κοίμηση του, ο άγιος Νεκτάριος έχει περιορισμένη αγιογραφία, αλλά σώζονται αρκετά φωτογραφικά τεκμήρια, που απαθανάτισαν διάφορες στιγμές του βίου του, και αποτελούν πρότυπα για την εικονογραφική του απόδοση. Έτσι, ο άγιος παριστάνεται είτε όρθιος με λιτά άμφια να ευλογεί με το δεξί χέρι και να κρατά το Ευαγγέλιο στο αριστερό, είτε με αρχιερατικά άμφια, συνήθως πολυσταύριο, καθήμενος σε θρόνο να κρατεί στο δεξί χέρι ανοικτό ευαγγέλιο.

Στις συλλογές του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου δεν εντοπίζεται κάποια εικόνα του Αγίου.
Τύχη αγαθή στο ιστορικό αρχείο της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, που διατηρείται στο Μουσείο, φυλάσσεται χειρόγραφος επιστολή που φέρει την υπογραφή του Αγίου. Ο ¶γιος, τότε Διευθυντής της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, απευθύνει στις 7 Δεκεμβρίου 1894, ευχαριστήρια επιστολή προς τον Αριστείδη Παπούδωφ, τότε Πρόεδρο της ΧΑΕ, για την ανακήρυξή του ως Επίτιμο Μέλος της Εταιρείας και για το δίπλωμα που του απένειμαν μαζί με το αργυρό μετάλλιο της Εταιρείας.

Πέρα, όμως, από την επιβεβαίωση της πληροφορίας ότι ο ¶γιος Νεκτάριος, τότε Επίσκοπος Πενταπόλεως, υπήρξε Επίτιμο μέλος της ΧΑΕ, η επιστολή αναδεικνύει μια άγνωστη πλευρά και δραστηριότητα του Αγίου. Στην Αλεξάνδρεια, όπου ο ¶γιος είχε ανακηρυχθεί επίσκοπος Πενταπόλεως Λιβύης, εκτός από το φιλανθρωπικό και ποιμαντικό του έργο, που τον κατέστησε λαοφιλή, φαίνεται ότι μερίμνησε ιδιαίτερα για την "περίσωσιν των αρχαίων ιερών κειμηλίων" και ίδρυσε στο Κάιρο, "Μουσείον όλον εξ αρχαιοτάτων εικόνων συστήσαντες, εν ω και την εικόνα της Γοργοεπηκόου εναπεθήκαμεν".

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του με σεβασμό και ευλάβεια προς το πρόσωπο του Αγίου, την επιστολή με την ιδιόχειρο υπογραφή του.

+ Ο Πενταπόλεως Νεκτάριος

Δρ. Αικατερίνη Π. Δελλαπόρτα