Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Νέα .::. Εκδηλώσεις

Μουσειακός Περίπατος του αφιερώματος Τρύπα

Τo Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο συμμετείχε μαζί με άλλα 16 μουσεία της Αθήνας σε ένα Μουσειακό Περίπατο που που εντάχθηκε στο αφιέρωμα το οποίο οργάνωσε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ με θέμα την Τρύπα  και την αναζήτηση όλων των πτυχών της χρήσης της στην ιστορία της ανθρωπότητας. 


Στόχος ήταν η δημιουργία διαδρομών μέσα στις μόνιμες εκθέσεις των μουσείων και η επανάγνωση των αντικειμένων των συλλογών τους μέσα από ποικίλες οπτικές γύρω από το γενικό θέμα Τρύπα.

Στη μόνιμη έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου εκτίθενται ποικίλα αντικείμενα, όπως διάτρητα και ανάγλυφα γλυπτά, γυάλινα και κεραμικά αγγεία, περίτεχνα ξυλόγλυπτα, αντικείμενα μικροτεχνίας, διάτρητα ανθίβολα (σχέδια για την παραγωγή φορητών εικόνων) και πολλά άλλα τα οποία ο επισκέπτης μπορούσε να ανακαλύψει και που τουλάχιστον μορφολογικά σχετίζονται με την έννοια της τρύπας. 
Προτάθηκε όμως στον επισκέπτη μία θεματική διαδρομή δώδεκα εκθεμάτων σε ολόκληρη την έκθεση με τίτλο: Η Τρύπα του Θανάτου, που «βλέπει» την έννοια της τρύπας ως τάφο, ταφικό έθιμο ή απεικόνισή της με διάφορους τρόπους σε έργα τέχνης.

Τις προτεινόμενες διαδρομές παρακολούθησε ο επισκέπτης  μέσα από φυλλάδιο που διανεμήθηκε δωρεάν και τις λεζάντες των εκθεμάτων που βρίσκονται στην έκθεση.