Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Νέα .::. Εκδηλώσεις

«9 αντικείμενα: 9 άγνωστες ιστορίες»


Κυριακή 22 Μαΐου 2011 - Ώρες έναρξης: 9.30, 10.30, 11.30, 12.30 και 13.30

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο συμμετέχει και στον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Στο πλαίσιο του εορτασμού το ΒΧΜ οργανώνει την Κυριακή 22 Μαΐου 2011 τη δράση «9 αντικείμενα: 9 άγνωστες ιστορίες».

Η Villa Ilissia, μια εντυπωσιακή εικόνα του Θεόδωρου Πουλάκη, ένα διάτρητο ανθίβολο, μια ασημένια λειψανοθήκη από το Τεπελένι, ένα ζευγάρι θεραπευτικών κρίκων του 19ου αι., ένα τυπωμένο αρχιερατικό βιβλίο, ένα πατριαρχικό συγχωροχάρτι, ένα προσχέδιο τοιχογραφίας μεγάλων διαστάσεων (4x2,5 μέτρα) του Λουδοβίκου Θείρσιου, ένα τμήμα τοιχογραφίας από τη Στενή Ευβοίας που επέστρεψε πρόσφατα από την Ελβετία, 9 αντικείμενα «αφηγούνται» επεισόδια της ιστορίας τους, «μιλούν» για την εποχή που τα δημιούργησε και τον ρόλο τους ή για κάποια από τις περιπέτειες της ιστορικής διαδρομής τους μέχρι το μουσείο.

9 αντικείμενα, 9 διαφορετικές αφορμές, 9 διαφορετικές ιστορίες.
Ξετυλίγονται, οι περισσότερες, στο τμήμα της μόνιμης έκθεσης του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου που εγκαινιάστηκε πριν από έναν χρόνο και φέρει τον τίτλο «Από το Βυζάντιο στη νεότερη εποχή».

Το επιστημονικό προσωπικό του μουσείου (αρχαιολόγοι, ιστορικοί, ιστορικοί τέχνης, συντηρητές) συζητούν με τους επισκέπτες για τις ιστορίες των αντικειμένων.
 Οι παρουσιάσεις-συζητήσεις, ημίωρης διάρκειας η κάθε μια, θα πραγματοποιούνται παράλληλα και θα επαναληφθούν 5 φορές, ενώ οι επισκέπτες θα μπορούν να επιλέξουν τη διαδρομή και τις στάσεις που τους κινούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον.