Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Νέα .::. Εκδηλώσεις

Παρουσίαση του βιβλίου «Άτλας της Ενετικής Μεσσηνίας. Κορώνη-Μεθώνη-Πύλος και τα νησιά τους (1207-1500 & 1685-1715)».


Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 19:00

Την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου παρουσιασθηκε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο το νέο βιβλίο του καθηγητή Andrea Nanetti με τίτλο Atlante della Messenia VenezianaAtlas of Venetian Messenia – Άτλας της Ενετικής Μεσσηνίας (1207-1500 &1685-1715)” από τις εκδόσεις La Mandragora.

Tο βιβλίο είναι αποτέλεσμα έρευνας του καθηγητή κατά τα έτη 1993-2009, σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και Μεθόδων για τη Συντήρηση των Πολιτιστικών Αγαθών του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, με τα Κρατικά Αρχεία της Βενετίας και την 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. 

Η έρευνα επικεντρώνεται στα νησιά και τα σημεία ελλιμενισμού της Νότιας Μεσσηνίας, τα οποία αποτελούσαν κομβικό σημείο των θαλάσσιων διαδρομών ανάμεσα στο Ιόνιο και το Αιγαίο Πέλαγος. 

Η περιοχή αυτή κατά την περίοδο των τριών περίπου αιώνων της Ενετικής κυριαρχίας (1207-1500) γνώρισε μια υψηλού επιπέδου ανάπτυξη, που παρόμοια δεν είχε γνωρίσει ποτέ, ούτε πριν, ούτε μετά.

Το βιβλίο τελεί υπό την αιγίδα/χορηγία του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, του Ιταλικού Ινστιτούτου για την Αφρική και την Ανατολή, του Ιταλικού Υπουργείου Πολιτισμού, του Ιταλικού Εθνικού Οργανισμού για την Ενέργεια και το Περιβάλλον, του Ινστιτούτου Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και του Καθηγητή Romano Prodi, πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Ειδικές χορηγίες προσέφεραν το Ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών και ο Δρ. Δημήτρης Κουλουριάνος, πρώην Υπουργός Οικονομίας της Ελλάδας.