Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Νέα .::. Εκδηλώσεις

Διαλέξεις στο πλαίσιο της έκθεσης “PER KIRKEBY: Ένας δημιουργικός διάλογος με τη βυζαντινή τέχνη»

04 Μαρτίου 2012 έως 18 Μαρτίου 2012

Με αφορμή την έκθεση του Per Kirkeby που παρουσιάζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, διοργανώνονται τρεις κυριακάτικες διαλέξεις, που θα δοθούν στο χώρο της έκθεσης.
Το πρόγραμμα των διαλέξεων αναλυτικά είναι:

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012, 12:00.
Ο διάλογος της αφηρημένης με τη βυζαντινή τέχνη: τα παραδείγματα του Vassily
Kandinsky & Per Kirkeby.
Ομιλήτρια: Ιωάννα Αλεξανδρή, Ιστορικός Τέχνης
Οι Ρώσοι στοχαστές και καλλιτέχνες του 20ου αιώνα μελέτησαν τη βυζαντινή τέχνη και ιδιαίτερα
την εικαστική και πνευματική αξία των εικόνων και επιχείρησαν να ερμηνεύσουν το ιδιόμορφο
ζωγραφικό τρόπο τους. Ειδικά ο Vassily Kandinsky σημειώνει ότι οι ρωσικές εικόνες επηρέασαν όλη την καλλιτεχνική του πορεία. Αντίστοιχα ο Per Kirkeby ανακαλύπτει τη βυζαντινή τέχνη τη δεκαετία του 1960 σε ένα ταξίδι του στην Ελλάδα και έκτοτε επηρεάζεται από την παράδοση των εικόνων. Μέσα από την ξενάγηση στην έκθεση θα παρουσιαστεί η ενεργή επίδραση της βυζαντινής τέχνης στο έργο αυτών των δύο καλλιτεχνών και θα αναζητηθούν οι επιρροές της βυζαντινής τέχνης στο λεξιλόγιο της σύγχρονης.

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012, 12:00.
H γεωλογία στο έργο του Per Kirkeby.
Ομιλήτρια: Νίκη Παπασπύρου, Ιστορικός Τέχνης
Στο έργο του ο Per Kirkeby δομεί το τοπίο δημιουργώντας κάθετες και οριζόντιες τομές, ενώ η
μορφολογία της γης αποτελεί κυρίαρχο χαρακτηριστικό της εικονογραφίας του. Η ιζηματογένεση και τα γεωλογικά στρώματα (strata) βρίσκονται στο επίκεντρο του εικαστικού λεξιλογίου του καλλιτέχνη, που θεωρεί ότι και η ζωή αντίστοιχα είναι "strata". Μέσα από τις έννοιες αυτές που διακατέχουν το έργο του Kirkeby, θα παρουσιαστούν οι συμβολικές αξίες των έργων του και η έννοια του grotto (σπήλαιο) που συνδέονται με τον ιδιαίτερα σημασιολογικό και πνευματικό χώρο του σπηλαίου στη Βυζαντινή τέχνη.

Κυριακή 18 Μαρτίου 2012, 12:00.
Σύγχρονη τέχνη σε χώρους λατρείας: ένας δημιουργικός διάλογος του παρελθόντος με
το σύγχρονο εικαστικό λεξιλόγιο.
Ομιλήτρια: Ευγενία Σταματοπούλου, Ιστορικός Τέχνης
Η σύγχρονη τέχνη σε χώρους λατρείας αποτελεί, για τους περισσότερους ανθρώπους, συχνά στοιχείο έκπληξης και διαφορετικότητας. Παρόλα αυτά η σύγχρονη τέχνη, ως ζωντανή και επίκαιρη εικαστική έκφραση, μπορεί να δημιουργήσει πιο έντονα συναισθήματα και να διευρύνει το πεδίο των ψυχικών και πνευματικών αναζητήσεων του κοινού. Με έναυσμα τα έργα που ο Per Kirkeby έχει δημιουργήσει για εκκλησίες της Δανίας, θα παρουσιαστεί το πώς η σύγχρονη τέχνη χρησιμοποιήθηκε στη Δύση ως μέσο ανανέωσης του θρησκευτικού λεξιλογίου τον 20ο αιώνα, με αντίστοιχα παραδείγματα καλλιτεχνών όπως οι H. Μatisse, G.Rouault, G.Chagall, M.Rothko κ.ά.