Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Νέα .::. Εκδηλώσεις

Διάλεξη «Όταν η Ιταλία συναντά το Βυζάντιο. Εικονογραφικές μαρτυρίες από τη νότια Απουλία»


Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 19:30 στο αμφιθέατρο του Βυζαντινού Μουσείου

Το Βυζαντινό Μουσείο διοργάνωσε κύκλο διαλέξεων, στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης " Βυζαντινό Σαλέντο. Με τον φακό της Φωτεινής Καϊμάκη", .

Η πρώτη διάλεξη δόθηκε την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου, με θέμα «Όταν η Ιταλία συναντά το Βυζάντιο. Εικονογραφικές μαρτυρίες από τη νότια Απουλία».

Η νορμανδική κατάκτηση της νότιας Ιταλίας το 1071 σηματοδοτεί το τέλος της βυζαντινής κυριαρχίας σ’ αυτή την περιοχή. Παρόλα αυτά ο ισχυρός δεσμός με το Βυζάντιο επιβιώνει όπως αποδεικνύεται από τη μνημειακή ζωγραφική παραγωγή, η οποία μένει για αιώνες πιστή στη βυζαντινή παράδοση, ενώ με την πάροδο των αιώνων σταδιακά επηρεάζεται, όλο και περισσότερο από τη δυτική τέχνη.
Στη διάλεξη εξετάστηκαν οι μαρτυρίες της μνημειακής βυζαντινής ζωγραφικής από τον 10ο έως και τον 14ο αιώνα, από τη μικρή εκκλησία του Αγίου Πέτρου στο Otranto και την κρύπτη της Αγίας Χριστίνας στο Carpignano Salentino μέχρι τις πολυάριθμες λαξευτές εκκλησίες του Βόρειου Σαλέντο.

Δύο ακόμη περιπτώσεις που αναλύθηκαν ήταν τα ιταλο-ελληνικά μοναστήρια, η Santa Maria του Cerrate και η μονή του San Mauro κοντά στην Gallipoli.

Ομιλήτριες:
Marina Falla Castelfranchi, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σαλέντο-Λέτσε και
Manuela De Giorgi,
Ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σαλέντο-Λέτσε

Η διάλεξη δόθηκε στην αγγλική γλώσσα.