Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Νέα .::. Εκδηλώσεις

Διάλεξη της Ελένης Σαράντη Καθηγήτριας Βυζαντινής Ιστορίας και Βυζαντινού Πολιτισμού, με θέμα «Ειδυλλιακή φύση και βυζαντινή πόλη: αναζήτηση χαράς και δημιουργική φαντασία»


Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 19:00

Η διάλεξη της Ελένης Σαράντη με θέμα «Ειδυλλιακή φύση και βυζαντινή πόλη: αναζήτηση χαράς και δημιουργική φαντασία», εντάχθηκε στον κύκλο διαλέξεων που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο των Φίλων του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου, με αφορμή την έκδοση του ημερολογίου του Μουσείου για το έτος 2013 «Κήπος και Παράδεισος. Μεταφορά και Πραγματικότητα».

Η βυζαντινή πόλη εγκωμιάζεται σε λογοτεχνικές περιγραφές και ρητορικούς λόγους όχι μόνον για την αρχιτεκτονική της μορφή, τα πνευματικά, πολιτικά και στρατιωτικά επιτεύγματα των κατοίκων της, αλλά και για το φυσικό της περιβάλλον.

Η φύση που πλαισιώνει την πόλη προβάλλεται με ποικίλες ειδυλλιακές εικόνες, γλαφυρές μεταφορές και ποιητικές εξάρσεις. Καθώς αυτές οι περιγραφές στολίζουν τον λόγο με την ποιητική ένταση του φανταστικού και με τη γοητεία των λυρικών εικόνων της φύσης, οδηγούν στην αισθησιακή μέθεξη του κόσμου της φύσης.

Η αισθητική αυτή της ρητορικής, όταν συνδέεται με εκκλησίες δημιουργεί μια θριαμβική αναφορά στην θεϊκή υπόσταση της φύσης, ενώ άλλοτε αποδίδει την πολιτική ισχύ της Κωνσταντινούπολης, άλλοτε, στα πρόθυρα της Αναγέννησης, εκφράζει τη χαρά των αισθήσεων και άλλοτε πάλι επιμένει να συνδέει τη φύση με την ανθρώπινη πνευματικότητα, την περισυλλογή και την πνευματική ολοκλήρωση —ένα καθαρά βυζαντινό στοιχείο.