Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Νέα .::. Εκδηλώσεις

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΗΜΕΡΑΣ ΞΕΝΑΓΟΥ-ΚΥΝΗΓΙ ΘΗΣΑΥΡΟΥ


«Οι ξεναγοί στην κρίση κάνουν να δουλεύει η κρίση και να χτυπά η καρδιά» Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ξεναγού (21 Φεβρουαρίου), οι ξεναγοί της Αθήνας  διοργάνωσαν, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων,ένα «κυνήγι θησαυρών» στην καρδιά της Αθήνας, για μικρούς και μεγάλους.

Η εγγραφή, για όσους επιθυμούσαν να συμμετάσχουν, έγινε την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, από τις 10 ως τις 12 το πρωί,  στο μουσείο Ελευθερίου Βενιζέλου του Δήμου Αθηναίων στο πάρκο Ελευθερίας.

Με την εγγραφή τους οι συμμετέχοντες παραλάμβαναν έναν κατάλογο με τα μουσεία και τα μνημεία που συμμετείχαν. Σε αυτόν αναγραφόταν ένα συγκεκριμένο μουσειακό αντικείμενο ή ένα μνημείο, το οποίο έπρεπε να εντοπισθεί.

Στους αντίστοιχους χώρους υπήρχαν ξεναγοί, οι οποίοι παρουσίαζαν το αντικείμενο ή το μνημείο. Μετά την ξενάγηση, οι συμμετέχοντες σημείωναν την ορθή απάντηση σε ένα ερωτηματολόγιο που είχε διανεμηθεί κατά την εκκίνηση.

Οι συμμετέχοντες πήγαν στα μουσεία, εντόπισαν το κάθε έκθεμα και τον αντίστοιχο ξεναγό, και έλαβαν την απάντηση.

Όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία, το σύνολο των απαντήσεων παραδόθηκε στο τελευταίο μουσείο, στον ξεναγό που βρισκόταν εκεί γι αυτό τον σκοπό. Στο τελευταίο μουσείο παρευρέθηκε μεταξύ άλλων, και ο δημιουργός του «Δρομέα», ο γλύπτης Κ. Βαρώτσος, ο οποίος μίλησε  για τα έργα του.

 Όλοι όσοι ολοκλήρωσαν την αποστολή, κέρδισαν δωρεάν ξεναγήσεις από τους συναδέλφους μας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή, 3 Μαρτίου 2013.

 

Τα  μουσεία και τα μνημεία που συμμετείχαν ήταν:

α) Μουσείο Ελευθέριος Βενιζέλος Δήμου Αθηναίων

β) «Δρομέας», προαύλιος χώρος Εθνικής Πινακοθήκης

γ) σταθμός Μετρό Ευαγγελισμός 

δ) Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

ε) Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

στ) Κτήριο Πινακοθήκης Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα (Μουσείο Μπενάκη).