Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Νέα .::. Εκδηλώσεις

Διεθνής Ημέρα Μουσείων-Νύχτα Μουσείων στο Βυζαντινό Μουσείο


Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο συμμετείχε στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων το Σάββατο 18 Μαΐου με το ειδικό θέμα «Μνήμη + Δημιουργικότητα = Κοινωνική αλλαγή», όπως ορίστηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) για το 2013.

Στις 18 Μαΐου οι εκθεσιακοί χώροι του Βυζαντινού Μουσείου παρέμειναν ανοιχτοί από τις 10:00 έως τις 21:00.
Το επιστημονικό προσωπικό του Μουσείου ξενάγησε το κοινό στις μόνιμες συλλογές προτείνοντας να ακολουθήσει τις εξής πέντε θεματικές διαδρομές:

Ψηφιδωτά: Από την ανασκαφή στο μουσείο
Με αφορμή το  ρωμαϊκό ψηφιδωτό δάπεδο της εισόδου του Μουσείου και τα παλαιοχριστιανικά ψηφιδωτά της βασιλικής του Ιλισσού προβλήθηκαν θέματα συντήρησης και μεταφοράς ψηφιδωτών από την ανασκαφή στο μουσείο.

Μικρά Ασία. Η καρδιά του Βυζαντίου
Ο ρόλος και η σημασία της Μικράς Ασίας στους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους.
Μέσα από επιλεγμένους σταθμούς αναλύθηκαν επιπλέον ζητήματα συντήρησης συγκεκριμένων έργων, καθώς και η δραστηριότητα των κεντητριών της Κωνσταντινούπολης κατά τη νεότερη εποχή.

Από το μνημείο στο μουσείο. Τρία μνημεία αφηγούνται την ιστορία τους
Τρία τοιχογραφικά σύνολα που αποσπάσθηκαν από τα μνημεία που κοσμούσαν και μεταφέρθηκαν στο Μουσείο αποκάλυψαν την ιστορία τους και τις μεθόδους συντήρησης που εφαρμόστηκαν.

Κυράδες και αρχόντισσες
Ανιχνεύθηκει η ποικιλία των ιδιοτήτων και των ρόλων της γυναίκας από την πρωτοχριστιανική περίοδο έως τους νεότερους χρόνους.

Η πρόσληψη του Βυζαντίου στη νεότερη εποχή
Παρουσιάσθηκε η συγκρότηση της συλλογής νεότερης τέχνης και η συμβολή του Μουσείου στην ανάδειξη της σχέσης των σύγχρονων καλλιτεχνών με όψεις της βυζαντινής τέχνης σε ένα γόνιμο καλλιτεχνικό διάλογο.

Ο επισκέπτης κατά την είσοδό του στο Μουσείο είχε τη δυνατότητα να επιλέξει έναν από τους προτεινόμενους θεματικούς κύκλους, οι οποίοι είχαν ώρες έναρξης 18:00-19:00 και 19:30-20:30.

Στη συνέχεια, από τις 21:30-22:30 πραγματοποιήθηκε στο υπαίθριο αμφιθέατρο του Μουσείου μουσική εκδήλωση από το συγκρότημα Nastazia & The Jazzuars που παρουσίασε ένα ταξίδι στον χώρο της Jazz από τη δεκαετία του ’30 μέχρι σήμερα.
Τα μέλη του συγκροτήματος αποτελούν η Ναστάζια Μπέικοφ, μια από τις εξαίρετες φωνές της jazz σκηνής, ο Νίκος Δρογώσης στο πιάνο και ο Μιχάλης Στεφανίδης στην κιθάρα και το τραγούδι.