Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Νέα .::. Εκδηλώσεις

Παράλληλες δράσεις στο πλαίσιο της έκθεσης «Τάσσος Τριανταφύλλου, Ταυτότητες. Το Μπαλουκλή και οι Ρωμιοί της Πόλης τον 19ο αιώνα»


2 Φεβρουαρίου έως 13 Απριλίου 2014

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Τάσσος Τριανταφύλλου, Ταυτότητες. Το Μπαλουκλή και οι  οι Ρωμιοί της Πόλης τον 19ο αιώνα» που παρουσιάσθηκε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από τις 10 Ιανουαρίου έως τις 27 Απριλίου 2014 διοργανώθηκαν ξεναγήσεις και θεατρικά δρώμενα από τους συντελεστές της έκθεσης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των δράσεων περιλάμβανε τα εξής: 

  • Κυριακή 2/2 και ώρα 12:00 το κοινό ξεναγήθηκε από τον δρα Αντώνη Τσάκαλο, αρχαιολόγο και επιμελητή της έκθεσης.
  • Τετάρτη 19/2 και ώρα 20:00 η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης κ. Ιωάννα Αλεξανδρή ξενάγησε τους επισκέπτες και η ιστορικός κ. Σοφία Γιαννιώτη ανέγνωσε κείμενα από το έργο της Μαρίας Ιορδανίδου «Λωξάντρα».
  • Κυριακή 9/3 και ώρα 12:00 ο δρ Αντώνης Τσάκαλος πραγματοποίησε ξενάγηση.
  • Τετάρτη 19/3 και ώρα 20:00 το κοινό μετά την ξενάγηση του δρος Αντώνη Τσάκαλου είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει το θεατρικό δρώμενο, βασισμένο στο βιβλίο «Λωξάντρα», από την κ. Σοφία Γιαννιώτη. Την συνόδευσε ο κ. Κωνσταντίνος Γράμπας (γιαλί-ταμπούρ).
  • Κυριακή 6/4 και ώρα 12:00 έγινε ξενάγηση από την κ. Ιωάννα Αλεξανδρή.
  • Κυριακή 13/4 και ώρα 12:00 ο δρ Αντώνης Τσάκαλος ξενάγησε τους επισκέπτες.

Κατά τη διάρκεια των δράσεων αυτών ήταν παρών και ο ίδιος ο καλλιτέχνης, ο οποίος συνομίλησε με το κοινό.

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα δόθηκαν διαλέξεις.

Η έκθεση συνδυάσε αρχαιολογικό και νεότερο υλικό, επιδιώκοντας να εντάξει τη σύγχρονη δημιουργία μέσα στα κοινωνικο-πολιτικά συμφραζόμενα της Κωνσταντινούπολης του 19ου αιώνα, και έτσι να παρουσιάσει ένα εκθεσιακό σύνολο με χρονολογική, γεωγραφική, κοινωνικο-πολιτική αλλά και καλλιτεχνική συνάφεια.