Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Νέα .::. Εκδηλώσεις

«Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές". Ξεναγήσεις στον περιβάλλοντα χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου και στον γειτονικό αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη


Σάββατο 3 Μαΐου - Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο σε συνεργασία με την Γ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και το Ωδείο Αθηνών συμμετείχε στις δράσεις του προγράμματος «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» που συντονίσθηκαν από τη Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών κάθε ηλικίας και την παράλληλη ενεργοποίησή τους στην προστασία του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας.

Τον περιβάλλοντα χώρο του Βυζαντινού Μουσείου, όπως επίσης και τον όμορο αρχαιολογικό χώρο που έχει ταυτιστεί με το Λύκειο του Αριστοτέλη είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι επισκέπτες το Σαββατοκύριακο στις 3 και 4 Μαΐου 2014. 

Οι δυο χώροι, στις όχθες του ποταμού Ιλισσού, αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα συνύπαρξης του ορατού παρελθόντος, των αρχαιολογικών καταλοίπων και της ιστορίας με το φυσικό περιβάλλον.
 
Τις δύο αυτές ημέρες οι ξεναγήσεις άρχισαν στις 18:30 στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη, όπου το κοινό πληροφορήθηκε για την ιστορία του. 

Στη συνέχεια, στις 19:45, το κοινό περιηγήθηκε τους κήπους του Βυζαντινού Μουσείου με τη συνοδεία αρχαιολόγων που μίλησαν για την ιστορία και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της περιοχής από την αρχαιότητα έως σήμερα, καθώς και για την προσπάθεια που καταβάλλεται για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου αρχαιολογικού πάρκου που συνδυάζει αρμονικά τη φυσική ομορφιά, την πλούσια βλάστηση και το στοιχείο του νερού με ευρήματα και αντικείμενα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. 

Οι επισκέπτες είδαν έναν υστερορωμαϊκό τάφο που ανακαλύφθηκε in situ κατά τις εργασίες διαμόρφωσης του χώρου, το 2007, καθώς και τρεις παλαιοχριστιανικούς τάφους που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών για το Μετρό στο Κουκάκι και μεταφέρθηκαν στο Βυζαντινό Μουσείο τον Απρίλιο του 1997. 

Επίσης επισκέφθηκαν μια υπαίθρια έκθεση γλυπτών της παλαιοχριστιανικής και της κυρίως βυζαντινής εποχής, τοποθετημένων έτσι ώστε να ανακαλούν όψεις ναού μέσα σε ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον, όπως συνέβαινε συχνά με τις εκκλησίες στο Βυζάντιο. 

Οι ξεναγήσεις που διοργάνωσε το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο θα πλαισιώθηκαν με πολιτιστικές εκδηλώσεις:
Το Σάββατο 3 Μαΐου και ώρα 20:30 στο υπαίθριο θέατρο η ιστορικός του Μουσείου και ηθοποιός Σοφία Γιαννιώτη ανέγνωσε αποσπάσματα από κείμενα συγγραφέων όπως τον Φαίδρο του Πλάτωνα, ένα απόσπασμα από τα «Αττικά» του Παυσανία και δύο κείμενα του Δημήτρη Καμπούρογλου από το βιβλίο «Παλαιαί Αθήναι» που περιγράφουν την περιοχή στις όχθες του Ιλισσού από την αρχαιότητα έως τα νεότερα χρόνια.  
Η ανάγνωση των κειμένων συνοδεύθηκε από μουσικό ντουέτο του Ωδείου Αθηνών που περιλαμβάνει άρπα (Μαρία Μπιλντέα) και φλάουτο (Παναγιώτης Δράκος).

Την Κυριακή 4 Μαΐου και ώρα 20:30 στον αύλειο χώρο του Μουσείου προβλήθηκε το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Δημήτρη Κουτσιαμπασιάκου «Ο Μανάβης» που πραγματεύεται το θέμα της αρμονικής ένταξης του ανθρώπου στη φύση. 

Η είσοδος στις 3 και 4 Μαΐου ήταν ελεύθερη.