Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Νέα .::. Εκδηλώσεις

«Τα Δολλάρια του Αγίου», προβολή ντοκιμαντέρ της Αύρας Γεωργίου στο Βυζαντινό Μουσείο


Παρασκευή 2 Μαΐου 2014 και ώρα 19:30

Την Παρασκευή 2 Μαΐου προβλήθηκε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο το ντοκιμαντέρ της Αύρας Γεωργίου «Τα Δολλάρια του Αγίου» (58’, 2013)
Ακολούθησε συζήτηση με την σκηνοθέτιδα και τον κοινωνιολόγο Γιάννη Γεωργίου
Η εκδήλωση οργανώθηκε στο πλαίσιο της δράσης «Με τους Ρομά στο Μουσείο» η οποία συγχρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ, συντονίσθηκε από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και υλοποιήθηκε με την συνεργασία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Mεσολόγγι, μια μικρή παραθαλάσσια πόλη, στιγματισμένη από το ιστορικό της παρελθόν. Την εποχή της Τουρκοκρατίας, η πεντάχρονη πολιορκία (1821-1826 ) της πόλης, λύθηκε με μία ηρωϊκή Έξοδο. 
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, τσιγγάνοι με νταούλια αναπτέρωναν το ηθικό του λαού στον αγώνα εναντίον των Τούρκων. Ακόμα και σήμερα στο Μεσολόγγι ζουν δύο διακριτές κοινότητες, ντόπιοι και τσιγγάνοι, σε μια αμοιβαίας παραδοχής συνύπαρξη, που έκτοτε επιβεβαιώνεται κι αναβιώνει κάθε χρόνο στο πανηγύρι του Άη Συμιού.
Κάθε χρόνο την Πεντηκοστή, όλοι μαζί συμμετέχουν σ’ ένα εξαντλητικό πενταήμερο διονυσιακό γλέντι όπου οι διαχρονικές μνήμες γίνονται παρόν. Καθ’ όλη τη διάρκεια, οι τσιγγάνοι, αποκλειστικά, παίζουν μουσική δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα έκστασης που ενώνει ξέφρενα όλες τις κοινωνικές τάξεις.
Το ντοκιμαντέρ είναι μια περιπλάνηση στον σημερινό Αη Συμιό, μέσα απ’ τα μάτια των πρωταγωνιστών.

Η Αύρα Γεωργίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Τέχνες και Ανθρωπιστικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι και Δραματουργία στην Ακαδημία του Άμστερνταμ. Εργάστηκε, με πολλές ιδιότητες, στον χώρο του κινηματογράφου και συμμετείχε στη δημιουργία ταινιών και ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 2002 ασχολείται αποκλειστικά με τη σκηνοθεσία ντοκιμαντέρ και τη διοργάνωση φεστιβάλ στο Λος Άντζελες των Ηνωμένων Πολιτειών, στο Μόντρεαλ του Καναδά και στην Αθήνα.