Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Νέα .::. Εκδηλώσεις

Διαλέξεις στο πλαίσιο της έκθεσης «ΔΙΑ»


Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 20:00

Την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου δόθηκαν δύο διαλέξεις στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από τη Λίλη Αναγνωστοπούλου, Ψυχολόγο και Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια και τον Ηλία Γραμματικό – Ομάδα Τέχνης Ασυλία, αρχιτέκτονα, σκηνογράφο και σκηνοθέτη.
 
Το θέμα της διάλεξης της Λίλης Αναγνωστοπούλου ήταν οι «Διαστάσεις της Ύπαρξης»:
Οι αισθήσεις μας αντιλαμβάνονται περισσότερες διαστάσεις από τις τρεις. Η διάδρασή μας αποτελεί γέφυρα από τον κόσμο του αισθητού στον κόσμο του υπερβατικού. Ο «πραγματικός» κόσμος των τριών διαστάσεων είναι μια ψευδαίσθηση. 

«Κατ’ εικόνα - καθ΄ ομοίωση μια “διακειμενική” ανάγνωση των “Ιερών” Παθών» ήταν ο τίτλος της διάλεξης του Ηλία Γραμματικού – Ομάδα Τέχνης Ασυλία:
Η Ομάδα Τέχνης Ασυλία κινούμενη στον ενδιάμεσο χώρο της θεωρίας και της πράξης διερευνά την έννοια της διακειμενικότητας. 
Ο θεωρητικός λόγος της διάλεξης που υποστηρίζεται από μια εικονική - εικαστική πράξη, διαφωτίζει τις εννοιολογικές γέφυρες που αναπτύσσονται στα κείμενα, το «διακείμενο».
Ο λόγος και η εικόνα με την τεχνική του «κολάζ» αποκαλύπτουν τη διαχρονική «καθολική» αξία των παθών τόσο των «αθανάτων» στην ανθρώπινη υπόστασή τους όσο και των «θνητών» μέσω του διαλόγου μιαs πληθώρας κειμένων διαφορετικής υφής και είδους. 

Μετά το πέρας των διαλέξεων ακολούθησε το μουσικό δρώμενο «Δια-θέσεις», ένα δρώμενο με δύο μουσικούς και την εθελοντική «εμπλοκή» του κοινού.
«Ισοκρατήματα» και «τενούτες» δημιουργούν τη βάση πάνω στην οποία οι μουσικοί αυτοσχεδιάζουν, απέχουν, κραυγάζουν, ψιθυρίζουν, αφήνονται στη διάθεση τους και στη διάθεση του ακροατηρίου. 
Το ακροατήριο κλήθηκε να πάρει μέρος είτε αγνοώντας είτε διαθέτοντας τον εαυτό του μέσα στο «ασφαλές» πλαίσιο της μουσικής διαλεκτικής. 

Πιάνο: Μάριος Κωστάκης   
Τσέλο : Σταύρος Παργινός

Οι διαλέξεις ολοκλήρωσαν τον κύκλο ομιλιών στο πλαίσιο της έκθεσης «ΔΙΑ», που παρουσιάστηκε στο Βυζαντινό Μουσείο από τις 26 Σεπτεμβρίου έως τις 29 Οκτωβρίου 2014.