Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Νέα .::. Εκδηλώσεις

Διάλεξη στο πλαίσιο της έκθεσης «Αρμενία. Το πνεύμα του Αραράτ, από την εποχή του Χαλκού στον 20ό αιώνα»

Την Πέμπτη 21 Απριλίου 2016 και ώρα 19:00 η δρ Ιωάννα Ράπτη, Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και Αρχαιολογίας του Βυζαντινού κόσμου και της Χριστιανικής Ανατολής στην École pratique des hautes études των Παρισίων, έδωσε διάλεξη στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο με θέμα:
«Αρμενική τέχνη και κοινωνία από την ύστερη αρχαιότητα έως τον Διαφωτισμό»

Ένας από τους δυσκολότερους ορισμούς για τον ιστορικό της τέχνης είναι αυτός της αρμενικής τέχνης. Οι βαθιές της ρίζες στις ανατολικές παραδόσεις (το πνεύμα του Αραράτ) συνδυάζονται με την εξαιρετική της πολυμορφία ως προς την εικονογραφία, τις τεχνικές και την τεχνοτροπία.

Η διάλεξη προτείνει μια διαχρονική θεώρηση της διαμόρφωσης και της εξέλιξης της αρμενικής τέχνης εξετάζοντας χαρακτηριστικά μνημεία και αντικείμενα στο γεωγραφικό και ιστορικο-κοινωνικό τους πλαίσιο.

Η διάλεξη εντάσσεται στο πλαίσιο της έκθεσης «Αρμενία. Το πνεύμα του Αραράτ, από την εποχή του Χαλκού στον 20ό αιώνα» που παρουσιάζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από τις 15 Μαρτίου έως τις 31 Μαΐου 2016 σε συνεργασία με το Ιστορικό Μουσείο της Αρμενίας και την Πρεσβεία της Αρμενίας στην Ελλάδα.