Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Νέα .::. Εκδηλώσεις

Θεατρικό αναλόγιο με τον Γιώργο Χωραφά στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Το Σάββατο 4 Μαρτίου 2017 και ώρα 13:30 ο διεθνούς φήμης ηθοποιός Γιώργος Χωραφάς θα παρουσιάσει στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο θεατρικό αναλόγιο στη γαλλική γλώσσα με θέμα «Αναζητώντας τον Ζορμπά – Αποσπάσματα». Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη.
Το έργο «Αναζητώντας τον Ζορμπά» σκιαγραφεί τη δυνατή φιλία, τον βαθύ σεβασμό και τον αμοιβαίο θαυμασμό, που ένωνε τον Νίκο Καζαντζάκη και τον Γιώργο Ζορμπά, εργάτη στο ορυχείο λιγνίτη στη Μάνη, το οποίο ενοικίασε το 1917 ο συγγραφέας στην προσπάθεια του να θέσει τα πνευματικά και πολιτικά του ιδεώδη σε διαδικασία πραγμάτωσης —πρόκειται για τη σχέση αυτή που αποτέλεσε την έμπνευση και την αφορμή για τη συγγραφή του διάσημου μυθιστορήματος «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά».
Ο δημοφιλής πρωταγωνιστής Γιώργος Χωραφάς, μέσα από τη σχέση των δύο αντρών, των συζητήσεων τους για τη δικαιοσύνη, την ελευθερία, τον πόλεμο, τη γυναίκα, την τροφή, τη λογική και τον Θεό, όπως τουλάχιστον αποτυπώνονται στο μυθιστόρημα, αντλεί ερέθισμα και εντάσσει στο θεατρικό του αναλόγιο την αλληγορία του τζίτζικα και του μέρμηγκα που, όπως ο ίδιος λέει, «ακολουθεί» τους σημερινούς Έλληνες, που υπό το βάρος της συλλογικής ενοχής, έχουν εγκλωβιστεί σε μια καταπιεστική κρίση και θυσιάζονται στον βωμό του αγώνα για παραγωγικότητα.    
Η εκδήλωση αποτελεί πρωτοβουλία του Δικτύου Πολιτισμού Αθήνας του Δήμου Αθηναίων (Athens Culture Net) σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο, τις εκδόσεις Καζαντζάκη, την Εθνική Βιβλιοθήκη, το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο και το Υπουργείο Πολιτισμού.
Λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας (αριθμός ατόμων: 100). Οι επισκέπτες θα μπορούν να προμηθεύονται αριθμημένα δελτία της εκδήλωσης στην είσοδο του Μουσείου την ημέρα του δρώμενου από τις 13:00-13:30 μ.μ.