Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Νέα .::. Νέα

Έφυγε από την ζωή σήμερα, ο Διευθυντής του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Δημήτρης Κωνστάντιος.

13 Φεβρουαρίου 2010

Έφυγε από την ζωή σήμερα, Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010, ο Διευθυντής  του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Δημήτρης Κωνστάντιος, σε ηλικία 59 ετών.

Ο δρ Δημήτριος Κωνστάντιος ανέλαβε τη διεύθυνση του Βυζαντινού Μουσείου το 1999, μετά από χρόνια υπηρεσίας στην 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (1976-1988) της οποίας διετέλεσε και προϊστάμενος (1987) και στο Τμήμα Βυζαντινών Μουσείων της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠΠΟ (1990-1998) της οποίας επίσης υπήρξε και προϊστάμενος (1998). Ως διευθυντής για μια δεκαετία κατόρθωσε, χωρίς να προδώσει τη βαριά επιστημονική κληρονομιά που είχαν αφήσει πίσω τους οι προκάτοχοί του, να αναδιοργανώσει το Μουσείο και να το μετατρέψει σε ένα ίδρυμα πολιτισμού «ανοικτό» στο ευρύ κοινό.
Με όραμα, επιμονή και αισιοδοξία ο Κωνστάντιος κατέστησε το Δημόσιο αυτό Μουσείο ενεργό, σύγχρονο φορέα πολιτισμού και επιστήμης. Επί των ημερών του τέθηκε σε νέα βάση η λειτουργία του Ιδρύματος, ολοκληρώθηκε η επισκευή και αναδιαμόρφωση του μουσειακού χώρου και η αναβάθμιση των υποδομών (κτήρια διοίκησης, περιβάλλων χώρος, αρχαιολογικές αποθήκες, εργαστήρια συντήρησης), σχεδιάστηκε και ολοκληρώθηκε η επανέκθεση των Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Συλλογών, διοργανώθηκαν δεκάδες περιοδικές εκθέσεις εντός του Μουσείου, αλλά και έξω από αυτό, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, επιστημονικά συνέδρια, ημερίδες και στρογγυλές τράπεζες, ενώ δημιουργήθηκαν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για διεθνείς διεπιστημονικές συνεργασίες σχετικές με αρχαιολογικά και μουσειολογικά ζητήματα. Επί των ημερών του επίσης στο Μουσείο οργανώθηκαν και λειτουργούν, μεταξύ των άλλων, αποτελεσματικά και με εντυπωσιακή παραγωγικότητα, Τμήματα Τύπου και Επικοινωνίας, Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Τεκμηρίωσης και Εκδόσεων.
Ο δρ Δημήτριος Κωνστάντιος, βαθιά δημοκρατικός πολίτης και προϊστάμενος, κατόρθωσε να εμπνεύσει, να παροτρύνει και τέλος να συγκεντρώσει στους κόλπους του Μουσείου πλήθος νεαρών επιστημόνων (αρχαιολόγων, ιστορικών, ιστορικών τέχνης, συντηρητών), διοικητικών, φυλάκων, τεχνικών, που με πάθος υπηρετούν όχι μόνο το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά και την πολιτιστική ζωή της χώρας.
Αρχαιολόγος με μεγάλη πείρα στα ανασκαφικά και αναστηλωτικά έργα (καθώς ηγήθηκε ανασκαφών και αναστηλώσεων για είκοσι χρόνια σε ολόκληρη τη χώρα), ευφυής επιστήμονας και Πανεπιστημιακός δάσκαλος, δραστήριο συνδικαλιστικό στέλεχος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ο Κωνστάντιος δεν έμενε στιγμή ήσυχος. Η ζωή του τα πολλά τελευταία χρόνια ήταν ένα διαρκές ταξίδι αναζήτησης σε Μουσεία, Πανεπιστήμια, Πολιτιστικά Ιδρύματα, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ένα ταξίδι που σχετιζόταν άμεσα με τη μελέτη και διαχείριση των πολιτιστικών αγαθών, αλλά και με τη μουσειολογία, την οργάνωση, τον εκσυγχρονισμό, τη λειτουργία, την προβολή των Μουσείων.

Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010, στις 13.00, στο Ι.Ν. Αγ. Θεοδώρων στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Επιθυμία του ίδιου ήταν, αντί στεφάνων, τα χρήματα να δοθούν στη Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία (αρ. λογαριασμού 080/675652-29, Εθνική Τράπεζα).