Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Νέα .::. Δελτία τύπου

«Η ελληνική παρουσία σε χριστιανικά μνημεία της ανατολικής Μεσογείου»


κύκλος διαλέξεων

12 Δεκεμβρίου 2013 έως 27 Μαρτίου 2014

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνουν κύκλο διαλέξεων με θέμα «Η ελληνική παρουσία σε χριστιανικά μνημεία της ανατολικής Μεσογείου». Ο κύκλος αυτός ξεκινά με τέσσερις διαλέξεις οι οποίες θα δοθούν στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από τον Δεκέμβριο του 2013 έως τον Μάρτιο του 2014 με στόχο την προβολή των ανασκαφικών δραστηριοτήτων, των αναστηλωτικών εργασιών, των έργων συντήρησης και έκθεσης των αρχαιολογικών αντικειμένων και των μνημείων της περιοχής. 
Συγκεκριμένα:

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013: Gisèle Hadji-Minaglou, Αρχιτέκτων – Αρχαιολόγος, Ερευνήτρια στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ανατολικής Αρχαιολογίας του Καΐρου (IFAO): «Οι ανασκαφές στη Μονή του Απά Απολλώ στο Μπαουίτ (Bawit) στη Μέση Αίγυπτο από το Γαλλικό Ινστιτούτο Αρχαιολογίας (IFAO) και το Μουσείο του Λούβρου».
-----
Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014: Γεώργιος Πενέλης, Ομότιμος καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης - Γρηγόρης Πενέλης, δρ Πολιτικός Μηχανικός: «Αναστήλωση του ιστορικού ναού του Αγίου Γεωργίου στο Κάιρο και του υποκείμενου Ρωμαϊκού Πύργου».

Ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στο παλαιό Κάιρο στην περιοχή Margirgis (παράφραση του Αϊ Γιώργη στα αραβικά) και ανήκει στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Ο ναός αποτελεί μεγάλο προσκύνημα τόσο για τους Έλληνες όσο και για τον χριστιανικό και μουσουλμανικό πληθυσμό της Αιγύπτου.

Πρόκειται για ροτόντα χτισμένη στις αρχές του 20ού αιώνα, ιστορημένη από τον ζωγράφο Κωνσταντίνο Παρθένη. Η ροτόντα εδράζεται επάνω σε έναν εντυπωσιακά διατηρημένο τριώροφο ρωμαϊκό πύργο κυκλικής κάτοψης που χρονολογείται τον 1ο αιώνα μ.Χ.

Το μνημείο παρουσίαζε σύνθετα προβλήματα, όπως ρηγματώσεις και καθιζήσεις που είχαν αντιμετωπισθεί αποσπασματικά παλαιότερα. Το έργο αποκατάστασης και ανάδειξης του ναού βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους με αποκλειστική χορηγία της Μαρίνας και του Αθανάσιου Μαρτίνου. Οι εργασίες περιλαμβάνουν στερέωση και αποκατάσταση του ρωμαϊκού πύργου και του νεώτερου ναού καθώς και των αγιογραφιών του Κωνσταντίνου Παρθένη. 
----
Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014: δρ Κωνσταντίνος Δ. Πολίτης, Αρχαιολόγος - Ερευνητής και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Σπουδών Εγγύς Ανατολής: «Παλαιοχριστιανικό μοναστήρι του Αγίου Λωτ στην Ιορδανία, η αποκάλυψη, οι ανασκαφές και οι εργασίες συντήρησης».

Το Μοναστήρι του Αγίου Λωτ βρίσκεται στη νοτιοδυτική ακτή της Νεκράς Θάλασσας πάνω από τη σημερινή πόλη Σάφι (βιβλική Ζοάρα) στην Ιορδανία ήδη από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες καθώς αποτυπώνεται στον παλαιοχριστιανικό ψηφιδωτό χάρτη Μαδηβά της Ιορδανίας.
 
Το Μοναστήρι ανασκάφηκε την περίοδο 1988-2003 από τον δρα Κωνσταντίνο Δ. Πολίτη σε συνεργασία με το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας και άλλων φορέων και ιδρυμάτων. Κέντρο του Μοναστηριού ήταν ο ναός (Βασιλική), χτισμένος πλάι σε φυσικό σπήλαιο στο οποίο οι πρώτοι Χριστιανοί πίστευαν ότι ο Λωτ και οι κόρες του βρήκαν καταφύγιο μετά την καταστροφή των Σοδόμων (Γένεσις 19). Ο ναός κοσμείται από πέντε ψηφιδωτά δάπεδα που χρονολογούνται στα 572/3, 605/7 και 691 με παλαιοχριστιανικές επιγραφές στα ελληνικά. Ο χώρος ταυτίστηκε με το Μοναστήρι του Αγίου Λωτ από τρεις λίθινες επιγραφές που επικαλούνται τον Άγιο. Η θέση κατοικήθηκε έως τον 8ο και τον 9ο αιώνα υποδηλώνοντας τη συνεχή λατρεία του Λωτ από Χριστιανούς και Μουσουλμάνους. 

Το 1995 η περιοχή ανακηρύχθηκε Άγιος Τόπος του Ισλάμ (μακάμ) από την Α.Μ. αείμνηστο βασιλιά Χουσεΐν της Ιορδανίας ενώ η θέση είναι υποψήφια για ένταξη στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η ιορδανική κυβέρνηση στηρίζει τη διατήρηση και την ανάπτυξη του τουρισμού της περιοχής με αποκορύφωμα την κατασκευή μουσείου το 2006. Το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας έχει χρηματοδοτήσει μέχρι και φέτος τη συντήρηση των ψηφιδωτών δαπέδων τόσο κατά χώραν (in situ) όσο και στο εργαστήριο συντήρησης και στους εκθεσιακούς χώρους του νέου μουσείου.
----
Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014: Αλέξανδρος Τσάκος, δρ Αρχαιολόγος, Επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Μπέργκεν στη Νορβηγία: «Ιεροί χώροι και Ιερά κείμενα της Χριστιανικής Νουβίας». 

Ώρα έναρξης των διαλέξεων: 19:00

Η προοπτική των διαλέξεων αυτών είναι να συνεχισθούν και να εξελιχθούν σε θεσμό με ομιλητές επιστήμονες διεθνούς κύρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό και θέματα ιστορικού, αρχαιολογικού και μουσειολογικού ενδιαφέροντος.