100 years Refugee Hellenism
Οι κήποι του Βυζαντινού ΜουσείουAthens Culture Net Find us on Facebook
Find us on youtube
Find us on instagram
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Περιοδικές εκθέσεις .::. Παλαιότερες εκθέσεις
Η έκθεση, η οποία διοργανώνεται από τo Kομμουνιστικό Kόμμα Eλλάδας, περιλαμβάνει 120 έργα (λάδια, ακουαρέλες, σχέδια, χαρακτικά) και διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες: την κεντρική ενότητα με τα Αγριολούλουδα πλαισιώνει μια μικρότερη με θέμα τα Μετέωρα και μια τρίτη με σχέδια και χαρακτικά που φιλοτέχνησε κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας στην Ελλάδα.
Παράλληλα με το καλλιτεχνικό έργο του Βαρλάμου στην έκθεση παρουσιάζεται κι ένα μικρό μέρος του εργαστηρίου του: τα εργαλεία χαρακτικής του και προσωπικά αντικείμενα «ζωντανεύουν» το έργο και τη δράση του.
Ο Γ. Βαρλάμος σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δασκάλους τον Ο. Αργυρό και τον Κ. Παρθένη και χαρακτική με δάσκαλο τον Γ. Κεφαλληνό. Συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία στο Παρίσι στην Ecole des Beaux-Arts και στο College Technique Estienne, όπου και ειδικεύτηκε στην τέχνη του βιβλίου και στη χάραξη γραμματοσήμων. Είχε την τύχη να είναι από τους εκλεκτότερους μαθητές του Κεφαλληνού, ο οποίος τον επέλεξε ως έναν από τους συνεργάτες που δημιούργησαν σε λεύκωμα τη χαρακτική αποτύπωση δέκα λευκών ληκύθων του 5ου π.Χ. αιώνα με τίτλο «Δέκα Λευκαί Αττικαί Λήκυθοι.»
Ο Βαρλάμος υπηρέτησε με πάθος τη χαρακτική, γιατί τη θεωρούσε «δημοκρατική τέχνη», καθώς μπορεί όντας πρωτότυπη, αλλά όχι μοναδική, να είναι προσιτή στους εργαζόμενους. Εικονογράφησε και επιμελήθηκε πλήθος εκδόσεων και διακρίθηκε διεθνώς για την επιμέλεια βιβλίων και λευκωμάτων. Συνεργάστηκε με πρωτοπόρους καλλιτέχνες, λογοτέχνες και διανοητές.
Τα χρόνια της Κατοχής οργανώθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και ανέπτυξε αντιστασιακή δράση. Έδεσε τη ζωή του με το ΚΚΕ και εκεί κληροδότησε με χειρόγραφη δημόσια διαθήκη το εργαστήριό του και το έργο του. Διατέλεσε υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ και συμμετείχε ενεργά στους αγώνες για την επαγγελματική κατοχύρωση των καλλιτεχνών.
Διάρκεια έκθεσης: 15 Δεκεμβρίου 2017 έως 15 Απριλίου 2018
Φωτογραφίες: Νίκος Μυλωνάς