40 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες


25 Νοεμβρίου έως 19 Δεκεμβρίου 2019

28 Νοεμβρίου 2019

Με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, η Υπηρεσία Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου ΥΠΕΞ, σε συνεργασία με το Ίδρυμα  «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», παρουσιάζει έκθεση εγγράφων, φωτογραφιών και κινηματογραφικού υλικού από την περίοδο των σχετικών διαπραγματεύσεων και της υπογραφής της Συνθήκης (1975-1979). Η σύναψη της Συνθήκης Προσχώρησης της χώρας στις ΕΚ στις 28 Μαΐου 1979, σε μια λαμπρή τελετή στο Ζάππειο Μέγαρο, αποτελεί κορυφαίο γεγονός στην ιστορία της συμμετοχής της Ελλάδας στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, που ξεκίνησε αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. 
Η έκθεση αποτελεί απόδειξη της έντονης διπλωματικής δραστηριότητας της ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή για την επίτευξη του σπουδαίου και δύσκολου στόχου. Το υλικό που εκτίθεται, και το οποίο προέρχεται από το Διπλωματικό και Ιστορικό Αρχείο ΥΠΕΞ και από τις αρχειακές συλλογές του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής»,  περιλαμβάνει πάνω από 100 έγγραφα και φωτογραφίες και 45΄ κινηματογραφικού υλικού (αποτελούμενου κυρίως από ταινίες επικαίρων της εποχής) από συναντήσεις και συνομιλίες με τους ηγέτες όλων των τότε κρατών-μελών και των θεσμικών οργάνων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Έχει επιτευχθεί δε ο συνδυασμός του οπτικοακουστικού υλικού με τα έγγραφα, ώστε ο επισκέπτης της έκθεσης να σχηματίσει μία πλήρη εικόνα της εποχής και των γεγονότων.
Η έκθεση πραγματοποιείται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και θα διαρκέσει από τις 25 Νοεμβρίου έως τις 19 Δεκεμβρίου 2019.