Αντίο Κώστα

13 Φεβρουαρίου 2021

In memoriam

Ο Κώστας Σκαμπαβίας  έφυγε αθόρυβα και βιαστικά από κοντά μας, αλλά με την αξιοπρέπεια που τον διέκρινε σε όλη του την ζωή. 
Το 1979 εντάχθηκε στην οικογένεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας,  την οποία υπηρέτησε  πιστά, έχοντας περάσει επάξια πρώτος στον διαγωνισμό  των αρχαιολόγων. 
Εξ άλλου ποιος άλλος θα μπορούσε να συγκριθεί με την απύθμενη αρχαιογνωσία του, την ευρύτερη παιδεία και καλλιέργειά του;  
Ο Κώστας πάντα έντιμος και ακέραιος, ουδέποτε χρησιμοποίησε τις  μεγαλοαστικές του καταβολές για να ανελιχθεί εύκολα, αβασάνιστα  και αναξιοκρατικά, ούτε αναμίχθηκε σε «ομάδες» ή σε ίντριγκες.  Σε όλη την υπηρεσιακή του διαδρομή, την περισσότερη μακριά από την αγαπημένη του Αθήνα, υπήρξε ελεύθερος, αυτόνομος, πραγματικά αντι-συστημικός. 
Ο Κώστας δεν  ήταν  ένας  οποιοσδήποτε συνάδελφος,  ήταν ο στενός καλός φίλος των νεανικών και φοιτητικών χρόνων, από το φροντιστήριο της παλαιογραφίας του Κομίνη στις φοιτητικές εκδρομές, από το μάθημα της H. Ahrweiler στην σοφίτα της Σορβόννης μέχρι τις παριζιάνικες βόλτες στα παλαιοπωλεία, τις εκθέσεις στα μουσεία, αλλά και τις fromageries. Ο Κώστας ήταν η ψυχή της παρέας τα Σάββατα στο καφέ του Dolce και του Desirée  και  ο εξαιρετικός οικοδεσπότης της παλιάς Αθήνας στο φιλόξενο σπίτι του στην Δημοκρίτου.… 
Αντίο, Κώστα.….   Όλοι όσοι σε ζήσαμε και σε αγαπήσαμε δύσκολα θα ξεπεράσουμε την απουσία σου... 


Κ. Π. Δελλαπόρτα