Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Νέα .::. Εκδηλώσεις

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2010


«Μάγια, ξόρκια, φυλαχτά - Η μαγεία στον αρχαίο και χριστιανικό κόσμο»

25 Σεπτεμβρίου 2010 έως 26 Σεπτεμβρίου 2010

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο συμμετέχει στον φετινό εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που θεσπίστηκε επίσημα το 1991 από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Μάγια, ξόρκια, φυλαχτά - Η μαγεία στον αρχαίο και  χριστιανικό κόσμο». Στο πλαίσιο του εορτασμού το ΒΧΜ σχεδίασε τη θεματική εκπαιδευτική διαδρομή για μικρούς και μεγάλους: «Πίστη και δεισιδαιμονία: λατρευτικές και μαγικές πρακτικές στον χριστιανικό κόσμο».

Με ποιους τρόπους και ποια μέσα πίστευαν οι άνθρωποι από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους πως μπορούν να έρθουν σε επαφή με το υπερφυσικό; Τι είναι τα μυστήρια, οι λιτανείες και τα προσκυνήματα;

Σε τι χρησίμευαν οι ευλογίες, ο αστερίσκος, οι εικόνες ex voto, τα τάματα; Ποιοι και γιατί ασκούσαν τη μαγεία ή μαγγανεία;

Αυτά και άλλα θέματα που σχετίζονται με τις λατρευτικές και μαγικές πρακτικές στον χριστιανικό κόσμο θα έχουν την ευκαιρία να κουβεντιάσουν με το προσωπικό του Μουσείου οι μικροί και μεγάλοι επισκέπτες. Αφετηρία θα δώσουν εικόνες, πήλινα, μετάλλινα και αντικείμενα του Μουσείου, που χρονολογούνται από τον 6ο μέχρι τον 19ο αιώνα.

Στην εκπαιδευτική εκδήλωση μπορούν να πάρουν μέρος ενήλικες και παιδιά (από 10 ετών), το πρωί της Κυριακής 26/9/10.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2132139507 (Δευτέρα έως Παρασκευή 09:30 – 14:00).

Για τις μέρες του εορτασμού (25 – 26 Σεπτεμβρίου) η είσοδος στο Μουσείο είναι δωρεάν (ώρες λειτουργίας Μουσείου: 08:00 – 20:00).

Στους επισκέπτες θα διανέμεται δωρεάν το έντυπο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου με τίτλο: «Πίστη και δεισιδαιμονία: λατρευτικές και μαγικές πρακτικές στον χριστιανικό κόσμο»