Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Νέα .::. Εκδηλώσεις

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τιμητική επιστημονική εκδήλωση για τον Δημήτρη Κωνστάντιο

11 Μαρτίου 2011

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Μαρτίου στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο η τιμητική επιστημονική εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Διευθυντή του Μουσείου Δημήτρη Κωνστάντιου, με τη συμπλήρωση ενός έτους από την απώλεια του, η οποία κινήθηκε στις θεματικές ενότητες Μουσείο – Μνημείο – Κοινωνία, κύρια πεδία προβληματισμού και πολύχρονης δραστηριότητάς του.

Μεγάλη υπήρξε και η συμμετοχή του κοινού, κυρίως από ανθρώπους που εργάζονται στον χώρο του Πολιτισμού αλλά και όσους θέλησαν να τιμήσουν με την παρουσία τους τη μνήμη και το έργο του.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν o Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ Τηλέμαχος Χυτήρης, ο οποίος και εκπροσώπησε τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ.Παύλο Γερουλάνο, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και τ. Υπουργός Πολιτισμού  κ. Ευάγγελος Βενιζέλος με γραπτή του επιστολή, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Λίνα Μενδώνη, η Διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου κ. Ευγενία Χαλκιά, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων κ. Δημήτρης Αθανασούλης, η Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του ICOM κ.Τέτη Χατζηνικολάου, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του ICOMOS κ. Νίκος Αγριαντώνης, η κ.Πάρη Ζαγούρα εκ μέρους του Συλλόγου Φίλων του ΒΧΜ, και η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της εκδήλωσης κ. Βιολέττα Κριτσίλη-Κωνστάντιου.

Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσες υπήρξαν τόσο η Εισηγητική ομιλία της κ. Αναστασίας Λαζαρίδου, Αναπληρώτριας Διευθύντριας του ΒΧΜ με τίτλο «Μία εικοσαετής συνομιλία», η οποία ανέπτυξε συνολικά την προσωπικότητα, το έργο και τις απόψεις του Δημήτρη Κωνστάντιου μέσα από εικοσαετή συνεργασία στο ΥΠ.ΠΟ.Τ και στο Βυζαντινό Μουσείο, όσο και οι εισηγήσεις των ομιλητών της στρογγυλής τράπεζας, την οποία συντόνισε η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Μαρία Βλαζάκη, που τίμησαν την εκδήλωση.
Ο κ. Νικόλαος Καλτσάς, Διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου μίλησε κυρίως για τα προβλήματα και τις προκλήσεις των δημόσιων μουσείων, προκειμένου αυτά να ανταποκριθούν στις σημερινές ανάγκες.
 Η κ. Σοφία Χανδακά, Επιμελήτρια του Τμήματος Πολιτισμών του Κόσμου του Μουσείου Μπενάκη, ανέπτυξε τις δράσεις του Μουσείου Μπενάκη για την δημιουργία ενός μουσείου ανοικτού για ένα όλο και πιο διευρυμένο και πολυπολιτισμικό κοινό.
Από το εξωτερικό την εκδήλωση τίμησαν η κ. Helen Evans, Διευθύντρια των Βυζαντινών Συλλογών του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης, αλλά και ο κ. Jannic Durand, Διευθυντής των Βυζαντινών Συλλογών του Μουσείου του Λούβρου,  οι οποίοι παρουσίασαν την εμπειρία τους από τις συνεργασίες του Μητροπολιτικού Μουσείου και του Λούβρου με το ΒΧΜ και τον Δημήτρη Κωνστάντιο, καθώς και απόψεις τους για θέματα προσέγγισης του Βυζαντίου και της έκθεσης της βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης μέσα από τη νέα μόνιμη έκθεση του Βυζαντινού Μουσείου.
 Ο κ. Κώστας Κωτσάκης,  Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στην ομιλία την οποία εκφώνησε ο ιστορικός-βυζαντινολόγος κ. Γιώργος Καλόφωνος με τίτλο: «Μουσείο και κοινωνία. Από την ατελή στη ρευστή νεοτερικότητα» ανέπτυξε τις απόψεις του για τη σχέση μουσείου και κοινωνίας στην Ελλάδα, τις σχέσεις  της  ιδεολογίας του εθνισμού και την ταύτιση της αρχαιολογίας με αυτή, την έννοια της νεοτερικότητας στην ελληνική αρχαιολογία και τη συζήτηση περί μουσείων κάτω από αυτό το πρίσμα.
 Η κ. Βάνα Ξένου, Καθηγήτρια του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου απάντησε στο ερώτημα «Τι είδους μουσείο απαιτεί η εποχή μας;»  μέσα από τις απόψεις του Δημήτρη Κωνστάντιου για το ιδεολογικό υπόβαθρο, τον ρόλο και τους στόχους ενός σημερινού μουσείου.
Τέλος η κ. Άννα. Φιλίνη, Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Αθηναίων μίλησε και για την πολιτική στάση του Δημήτρη Κωνστάντιου σε θέματα πολιτισμού και πολιτιστικής διαχείρισης μνημείων και μουσείων μέσα από παραδείγματα, παρουσιάζοντας έτσι και την κοινωνική διάσταση της προσφοράς και του έργου του.

Οι τοποθετήσεις άνοιξαν έναν ευρύ διάλογο για τη σχέση μνημείου-μουσείου, τη συνεργασία φορέων της κοινωνίας για την ολοκληρωμένη προστασία των μνημείων, το ρόλο και τις ανάγκες των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, την ερμηνεία και τη μουσειολογική προσέγγιση των εκθέσεων, καθώς και η σχέση της σύγχρονης τέχνης με τα αρχαιολογικά μουσεία, ενώ έγινε εμφανής η ανάγκη για την ύπαρξη επιστημονικών συναντήσεων για τα παραπάνω θέματα.

Η οργανωτική επιτροπή, με την υποστήριξη και άλλων φορέων, έχει αποφασίσει την έκδοση πρακτικών της συνάντησης αλλά και ότι η επιστημονική εκδήλωση αυτή θα λάβει μόνιμο και τακτικό χαρακτήρα ανά διετία με θεματικούς άξονες Μουσείο – Μνημείο – Κοινωνία στη μνήμη του Διευθυντή του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Δημήτρη Κωνστάντιου.