Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Νέα .::. Εκδηλώσεις

"Τσιγγάνοι στο Βυζαντινό Μουσείο. Ιστορικές διαδρομές και σημερινές αναζητήσεις"

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, με αφορμή την Διεθνή Ημέρα των Ρομά, οργανώνει την Παρασκευή 8 Απριλίου 2011 ημερίδα με θεματολογία γύρω από την ιστορική διαδρομή και την σημερινή πραγματικότητα των Ρομά στον ελληνικό χώρο.

Πρόκειται για την πρώτη δημόσια εκδήλωση στην Ελλάδα του Ευρωπαϊκού Έργου συνεργασίας με τίτλο “Roma Routes” («Οι δρόμοι των Ρομά»), στο οποίο συμμετέχουν, εκτός από το ΒΧΜ, το Συμβούλιο της Κομιτείας του Surrey (Βρετανία), το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πολιτισμού των Γερμανών Σίντι και Ρομά, το ςΕθνογραφικό Μουσείο της Σλοβενίας και ο Οργανισμός Maramures της Ρουμανίας.

Το Έργο, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Προγράμματος ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2007-2013 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα επιχειρήσει, κατά την επόμενη διετία, να προβάλλει πλευρές του πολιτισμού των Ρομά ανά την Ευρώπη, μέσα από δράσεις συνεργασίας των πολιτιστικών φορέων που συμμετέχουν με τις ίδιες τις κοινότητες των Ρομά.

Η συμμετοχή του Βυζαντινού Μουσείου στην προσπάθεια αυτή έχει διπλό στόχο: αφενός να προβάλει ευρύτερα την ιστορία και τον πολιτισμό μιας παραγνωρισμένης και συχνά παρεξηγημένης πληθυσμιακής ομάδας και αφετέρου να δώσει τη δυνατότητα στους Έλληνες Ρομά να «εισέλθουν» στο Βυζαντινό Μουσείο, όχι μόνο ως επισκέπτες αλλά και ως συνδιοργανωτές μουσειακών και άλλων πολιτιστικών δράσεων.

Η Ημερίδα αποτελείται από τρεις επιμέρους συζητήσεις, με τη συμμετοχή ερευνητών, πανεπιστημιακών, Ελλήνων Ρομά και εκπροσώπων φορέων που δραστηριοποιούνται στην αντιμετώπιση προβλημάτων που βιώνουν οι Ρομά. Η πρώτη θα επικεντρωθεί στην παρουσία των Ρομά στον ελλαδικό χώρο κατά τους βυζαντινούς και πρώτους μεταβυζαντινούς χρόνους, η δεύτερη στη συμβολή των Ρομά στην παραδοσιακή μουσική και η τρίτη σε τρέχοντα ζητήματα περιθωριοποίησης των Ρομά στην Ελλάδα, με έμφαση σε θέματα που άπτονται του πολιτισμού, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της εκπαίδευσης.