Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Νέα .::. Εκδηλώσεις

Διάλεξη του δρος Karsten Fledelius με τίτλο «Ανακαλύπτοντας το Βυζάντιο στις Βόρειες χώρες»


Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 19:00

22 Φεβρουαρίου 2012

 Η Πρεσβεία της Δανίας και το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο διοργάνωσαν διάλεξη του καθηγητή δρος Karsten Fledelius με θέμα: «Ανακαλύπτοντας το Βυζάντιο στις Βόρειες χώρες». Η διάλεξη παρουσίασε τις πολιτισμικές επιρροές μεταξύ Σκανδιναβίας και Βυζαντίου και δόθηκε στο Βυζαντινό Μουσείο στο πλαίσιο της έκθεσης «Per Kirkeby – Ένας δημιουργικός διάλογος με τη βυζαντινή τέχνη».

Ο δρ Karsten Fledelius είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βυζαντινών Μελετών της Δανίας και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Βυζαντινών Μελετών.

Οι πρώτες επαφές ανάμεσα στη Σκανδιναβία και το Βυζάντιο ξεκινούν τον 9ο αιώνα, όταν οι Βυζαντινοί στρατολογούσαν άνδρες από τον Βορρά για τους πολέμους και την αυτοκρατορική φρουρά των Βαράγγων. Χάρη στην έντονη εμπορική, και όχι μόνο, δραστηριότητα που αναπτύχθηκε μέσω Ρωσίας, τα βυζαντινά προϊόντα, ενδύματα, νομίσματα και άλλα είδη έφτασαν στον Βορρά της Ευρώπης, και άσκησαν πολιτισμικές επιδράσεις. Ορισμένοι μελετητές μάλιστα ισχυρίζονται ότι μεμονωμένοι Βυζαντινοί καλλιτέχνες επισκέφθηκαν τις βόρειες χώρες κατά τη διάρκεια της Εικονομαχίας και εργάστηκαν εκεί με αποτέλεσμα έργα τους, κατά κανόνα τοιχογραφίες, να σώζονται ακόμη και σήμερα σε διάφορα μοναστήρια του σκανδιναβικού χώρου.

Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε στην αγγλική γλώσσα.
Ακολούθησε δεξίωση.