Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Νέα .::. Εκδηλώσεις

11 - 13 ΜΑΪΟΥ 2012: 32ο ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ


«Τοπική λατρεία αγίων και λατρεία τοπικών αγίων: η μαρτυρία των πηγών, των αρχαιολογικών καταλοίπων και της εικονογραφίας»

11 Μαΐου 2012 έως 13 Μαΐου 2012

Το καθιερωμένο εαρινό συμπόσιο για τη Βυζαντινή και τη Μεταβυζαντινή Αρχαιολογία και Τέχνη συγκαλείται για τριακοστή δεύτερη φορά από την Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία κατά το τριήμερο 11-13 Μαΐου 2012.  Το ειδικό επιστημονικό θέμα, του συμποσίου είναι «Τοπική λατρεία αγίων και λατρεία τοπικών αγίων: η μαρτυρία των πηγών, των αρχαιολογικών καταλοίπων και της εικονογραφίας». Σε αυτό έχουν προγραμματιστεί δύο εισηγήσεις και μία στρογγυλή τράπεζα.

Οι συνεδρίες της Παρασκευής είναι αφιερωμένες στην αρχιτεκτονική όλων των περιόδων, καθώς και στη ζωγραφική και στη μικροτεχνία της βυζαντινής περιόδου. Εξετάζονται επίσης θέματα που αναφέρονται στην περίοδο της Ενετοκρατίας στην Κρήτη και τα Επτάνησα, ενώ η απογευματινή συνεδρίαση κλείνει με παρουσιάσεις σχετικές με τη μνημειακή ζωγραφική της περιόδου της Τουρκοκρατίας. Οι συνεδρίες του Σαββάτου καλύπτονται από το ειδικό θέμα. Επειδή οι ανακοινώσεις των ομιλητών ήταν παρά πολλές, η στρογγυλή τράπεζα μετακινήθηκε, με παραβίαση των ορίων μιάς ημερίδας, για την πρωϊνή συνεδρία της Κυριακής. Ελπίζουμε ότι μετά το πέρας όλων των σχετικών παρουσιάσεων, κατά τη διάρκεια της τράπεζας, θα δοθεί η ευκαιρία να προκληθεί γόνιμη συζήτηση. Η συνεδρία του απογεύματος της Κυριακής είναι αφιερωμένη στο μεγαλύτερο μέρος σε εικόνες της περιόδου της Τουρκοκρατίας και σε ζητήματα ξυλογλυπτικής και μεταλλοτεχνίας.

Οι πρωινές συνεδρίες αρχίζουν την Παρασκευή στις 09.50΄, το Σάββατο και την Κυριακή στις 10.00΄, ενώ οι απογευματινές συνεδρίες στις 17.30΄.

Επειδή ο αριθμός των ανακοινώσεων είναι μεγάλος (55), παρακαλούνται τόσο οι ομιλητές όσο και οι προεδρεύοντες των συνεδριάσεων να τηρούν με σχολαστική ακρίβεια τον χρόνο παρουσίασης που προβλέπεται από το πρόγραμμα.

Η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία ευχαριστεί το Υπουργείο Πολιτισμού το οποίο, όπως και κατά τα προηγούμενα έτη ενίσχυσε το έργο της, και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο για τη φιλοξενία του.

Το Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στο χώρο πολλαπλών χρήσεων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου που φιλοξενεί αυτό το χρονικό διάστημα την περιοδική έκθεση «Πρόσωπα» του Γιάννη Λασηθιωτάκη. Ως εκ τούτου, η έκθεση δεν θα λειτουργεί κανονικά.