Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Νέα .::. Εκδηλώσεις

Προβολή της ταινίας - ντοκυμαντέρ «Encardia. Η πέτρα που χορεύει»


Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου και ώρα 19:30 στο αμφιθέατρο του Βυζαντινού Μουσείου

Η ταινία, η οποία προβλήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης «Βυζαντινό Σαλέντο. Με τον φακό της Φωτεινής Καϊμάκη», παρακολουθεί το ελληνικό μουσικό συγκρότημα encardia που δημιουργεί και παρουσιάζει μουσικές και τραγούδια εμπνευσμένα από την πλούσια μουσική παράδοση των Ελληνοφώνων της Κάτω Ιταλίας.

Εδώ και 8 περίπου χρόνια και από τη στιγμή της ίδρυσης του συγκροτήματος τα μέλη του, ταξιδεύουν στη Νότια Ιταλία, ερευνώντας και αναδεικνύοντας δύο βασικά στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού που αναπτύχθηκε εκεί:
Τα «γκρίκο», ένα αρχαιοελληνικό γλωσσικό ιδίωμα με προσμίξεις ιταλικών λέξεων, που μιλιέται μέχρι σήμερα στη Νότια Ιταλία, στις περιοχές της Grecia Salentina και της Καλαβρίας, αλλά και την «ταραντέλλα πίτσικα», μια ντόπια παραλλαγή του γνωστού ιταλικού χορού.
Η ταραντέλλα ενδύθηκε στην κάτω Ιταλία με μαγικο-θρησκευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες και μετατράπηκε σε έναν κατασκευασμένο εξορκισμό των προβλημάτων του απομονωμένου ιταλικού νότου.
Η ταινία «encardia, η πέτρα που χορεύει» γυρίστηκε από το 2010 στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Μήλο, στην Αθήνα και σε άλλους τόπους που το συγκρότημα περιοδεύει  (Πάτρα, Ναυπακτία κ.ά.), στην περιοχή της Grecia Salentina στην Απουλία και κυρίως στα Ελληνόφωνα χωριά και τις πόλεις της Νότιας Ιταλίας (Lecce, Calimera, Galatina, Sternatia, Corigliano, Melpignano, Otranto, Ostuni, Specchia, Torrepaduli, Brindisi κ.ά.)

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

  • «Μεγάλο βραβείο κοινού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ  2012»
  • «Bραβείο και τιμητική διάκριση ΦΕΣΤΙΒΑΛ CINEMA DEL REALE,  SPECCHIA ΙΤΑΛΙΑ  2012».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΣΕΝΑΡΙΟ-ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:       ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΒΟΤΣΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:                     ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΕΤΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΗΧΟΣ:                                    ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΚΟΛΕΝΤΣΗΣ
MONTAZ:                              ΦΑΝΗ ΖΙΩΖΙΑ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ:                         Poulidis productions – ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΙΔΗΣ  


Ποιοι είναι οι encardia
Οι encardia είναι ελληνικό συγκρότημα που δημιουργεί και παρουσιάζει μουσικές και τραγούδια εμπνευσμένα από την πλούσια μουσική παράδοση της Κάτω Ιταλίας.

Ιδρύθηκαν το 2004 και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από τριακόσιες εμφανίσεις σ’ όλη την Ελλάδα, Ιταλία, Νότια Γαλλία, Γερμανία, Κύπρο, Αλγερία κλπ.

Το συγκρότημα encardia αποτελούν οι:
 
Κώστας Κωνσταντάτος
κρουστά-μαντολίνο-βιολί-τραγούδι
Βαγγέλης Παπαγεωργίου
ακορντεόν-φισαρμόνικα-τραγούδι 
Μιχάλης Κονταξάκης
κιθάρα-τραγούδι
Αναστασία Δουλφή 
τραγούδι-καστανιέτες
Ναταλία Κοτσάνη
Τραγούδι-κιθάρα
Δημήτρης Τσεκούρας
κοντραμπάσο-τραγούδι
Κωνσταντίνα Καλκάνη & Γιάννα Χαμαλέλη
Χορός

Μετά το τέλος της ταινίας ακολούθησε ειδική ενημέρωση από τους συντελεστές της  για προβολές που αφορούν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ξεκίνησαν το 2013.