Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Νέα .::. Εκδηλώσεις

Ξεναγήσεις στην έκθεση «Η τέχνη της βιβλιοδεσίας. Από το Βυζάντιο στη σύγχρονη εικαστική δημιουργία»


Κυριακή 17 & 24 Φεβρουαρίου 2013 στις 12:00

Στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Η τέχνη της βιβλιοδεσίας. Από το Βυζάντιο στη σύγχρονη εικαστική δημιουργία», η οποία διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και την Ελληνική Εταιρεία Βιβλιοδεσίας και παρατάθηκε έως τις 24 Φεβρουαρίου 2013, πραγματοποιήθηκαν κυριακάτικες ξεναγήσεις.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου ξενάγησε ο Κωνσταντίνος Στάικος, Ιστορικός του βιβλίου και σύμβουλος της έκθεσης και την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου η περιοδική έκθεση έκλεισε με την ξενάγηση της δρος Νίκης Τσιρώνη, ερευνήτριας στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και επιμελήτριας της έκθεσης.

Η έκθεση είχε στόχο να αναδείξει την τέχνη της βιβλιοδεσίας μέσα από την ιστορική της εξέλιξη από το Βυζάντιο ως τις μέρες μας και να μυήσει τον επισκέπτη σε μια διαφορετική οπτική προσέγγιση του βιβλίου.

Η βιβλιοδεσία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την κοινωνική ιστορία του βιβλίου, τη χρήση και τη λειτουργία των χειρογράφων και εντύπων βιβλίων και αγγίζει θέματα συλλογικών νοοτροπιών αλλά και ατομικής δημιουργίας.