Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Νέα .::. Εκδηλώσεις

«ΒΧΜ: Από το Μέγαρο τη Δούκισσας στους σύγχρονους ανακαινισμένους χώρους του Μουσείου». Διάλεξη της καθηγήτριας του Ε.Μ.Π. Σόνιας Χαραλαμπίδου-Διβάνη


Δευτέρα 7 Απριλίου 2014 και ώρα 19:30

Τη Δευτέρα 7 Απριλίου, η Σόνια Χαραλαμπίδου-Διβάνη, καθηγήτρια στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου έδωσε διάλεξη στο Μουσείο με θέμα:«ΒΧΜ: Από το Μέγαρο τη Δούκισσας στους σύγχρονους ανακαινισμένους χώρους του Μουσείου».

Από την ίδρυση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, το 1914, και την απόκτηση μόνιμης 
στέγης με την εγκατάστασή του στη Βίλλα Ιλίσια, το 1930, έως σήμερα, οι διαχρονικές μουσειολογικές αντιλήψεις και η οργάνωση και παρουσίαση των μοναδικών συλλογών του, που ολοκληρώθηκαν με τον καλύτερο τρόπο με τη σημερινή μόνιμη έκθεση των συλλογών στην αρχιτεκτονική λύση της νεώτερης επέκτασης, διαλέγονται με τη δομή και τη μορφή των κτιρίων, εκφράζοντας σημαντικές αντιλήψεις για τη συγκρότηση του Μουσείου και ειδικότερα της Βυζαντινής ιστορίας και τέχνης. 

Η Σόνια Χαραλαμπίδου-Διβάνη είναι αρχιτέκτων, καθηγήτρια στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, όπου διδάσκει από το 1978. Έχει συμμετάσχει στον σχεδιασμό μουσείων και εκθέσεων, ενώ έχει θεωρητικό έργο σε σχετικούς τομείς.
Η διάλεξη εντάχθηκε στον κύκλο ομιλιών για το 2014, που ήταν αφιερωμένος στα 100 χρόνια από την ίδρυση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, τις οποίες διοργάνωσε ο Σύλλογος των Φίλων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.