Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Νέα .::. Εκδηλώσεις

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο


Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 20:30

Την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων έδωσε συναυλία στον κήπο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου με θέμα «Μουσικοί και Ποιητικοί Διάλογοι». Η συναυλία τέλεσε υπό την αιγίδα του Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.  

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων πραγματοποίησε μουσική εκδήλωση με έργα που αντλούν τη θεματολογία τους από την ποίηση. 

Η μουσική και η ποίηση έχουν «συναντηθεί» στις δημιουργίες αμέτρητων συνθετών στο πέρασμα των αιώνων. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι οι δύο αυτές τέχνες ταυτίζονται: οι λέξεις εμπεριέχουν μουσική, ενώ ποίηση αναβλύζει μέσα από τους μουσικούς ήχους. Το πρόγραμμα επιχειρεί να αναδείξει τον διάλογο ανάμεσα σε συνθέτες και ποιητές διαφορετικών εποχών και διαφορετικών εθνικοτήτων. 

Το πρώτο μέρος της συναυλίας περιέλαβε έργα που βασίζονται σε κάποιο ποιητικό κείμενο, αλλά διατηρούν τον αμιγώς ορχηστρικό τους χαρακτήρα —η ποίηση είναι εδώ η αφορμή και η έμπνευση. 

Στο δεύτερο μέρος εκτελέστηκε το έργο της διακεκριμένης συνθέτιδας Πηγής Λυκούδη «Η δίψα στο Μυστρά». Το ομότιτλο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου μελοποιείται και καθίσταται ένα συμφωνικό έργο —η ορχηστρική μουσική συνυπάρχει εδώ με την απαγγελία και το τραγούδι. 

Το πρόγραμμα της συναυλίας διαμορφώθηκε ως εξής:

Α’ Μέρος
Gustav Mahler: «Adagietto» από την Συμφωνία αρ. 5
Ελευθέριος Καλκάνης: «Serenata Lirico» (Σόλο όμποε: Κώστας Γιοβάνης)
Claude Debussy: «Clair de lune» (μεταγραφή για ορχήστρα)
Gabriel Fauré: «Pavane»

Β’ Μέρος
Πηγή Λυκούδη: «Η δίψα στο Μυστρά»
Τραγούδι-απαγγελία: Σπύρος Κλείσσας
Πιάνο: Πηγή Λυκούδη
Μουσική διεύθυνση: Ελευθέριος Καλκάνης

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και με την ευγενική υποστήριξη της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Πολιτιστικής Δράσης «Ηχοδιάστασις»