Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Νέα .::. Εκδηλώσεις

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΠΛΟΥ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΔΙΣΚΟΥ «ΥΜΝΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ» Vol. 1


Το μεγαλύτερο μουσικό έργο για την Παναγία, που περιλαμβάνει στη συνολική του έκδοση πάνω από 70 μουσικά αρχεία

18 Μαρτίου 2015

Η παρουσίαση της νέας έκδοσης του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος, του πρώτου διπλού ψηφιακού δίσκου «Ὕμνοι καὶ τραγούδια γιὰ τὴν Παναγία» στον οποίο ψάλλει βυζαντινοὺς ύμνους και ερμηνεύει παραδοσιακὰ τραγούδια η Νεκταρία Καραντζὴ με φιλικὴ συμμετοχὴ των Χρόνη Αηδονίδη, Βασίλη Τσαμπρόπουλου και Márta Sebestyén πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015, ὥρα 19:00 στο Βυζαντινὸ καὶ Χριστιανικὸ Μουσεῖο.
 
Στην εκδήλωση παρέστη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.
Για τον νέο ψηφιακό δίσκο μίλησαν οι: 
κ. Χρόνης Αηδονίδης, κ. Βασίλης Τσαμπρόπουλος, κ. Γιώργος Μονεμβασίτης, κα Νεκταρία Καραντζὴ και ο κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, Διευθυντής του Ραδιοφώνου της Εκκλησίας.

Το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος (89,5) κυκλοφορεί ένα σπάνιο μουσικό έργο αφιερωμένο στην Παναγία. Το νέο διπλό ψηφιακό δίσκο «Ύμνοι και Τραγούδια για την Παναγία» της Νεκταρίας Καραντζή. 
Η συλλογή, περιέχει κάποιους από τους πιο αριστοτεχνικούς Βυζαντινούς Ύμνους της Παναγίας, αλλά επίσης και τραγούδια της Ελληνικής Παράδοσης που αναφέρονται στο όνομά Της.

Ο πρώτος ψηφιακός δίσκος περιέχει μια εξαιρετική επιλογή 14 εκκλησιαστικών ύμνων που τους αποδίδει η Νεκταρία Καραντζή, ενώ ο δεύτερος ψηφιακός δίσκος περιέχει 12 παραδοσιακά τραγούδια που τα ερμηνεύει η ίδια. 
Οι Ύμνοι αναφέρονται στις Θεομητορικές εορτές, ενώ περιλαμβάνονται επίσης: καλοφωνικοί ειρμοί, κάποιοι γνωστοί ύμνοι νεώτερων συνθέσεων, και διάφορα, εν γένει, γνωστά τροπάρια της Παναγίας, από τον Ακάθιστο Ύμνο ή τις Ακολουθίες των Παρακλήσεών Της.

Ως προς τα παραδοσιακά τραγούδια, περιλαμβάνονται περιοχές της Ελλάδας από τη Θράκη ως τη Λακωνία, τα Δωδεκάνησα, αλλά και οι αλλοτινές, αλησμόνητες πατρίδες της Μ. Ασίας. Ορισμένα από τα τραγούδια του έργου είναι ανέκδοτα, περισωσμένα, είτε μέσω μουσικών αρχείων του Λαογραφικού Κέντρου της Ακαδημίας Αθηνών, είτε μέσω ερασιτεχνικών ηχογραφήσεων προηγούμενων γενεών.
 
Ο διπλός αυτός δίσκος, που συνοδεύεται από booklet 72 σελίδων (Ελληνικά, Αγγλικά), αποτελεί την πρώτη σε σειρά έκδοση με Ύμνους και Τραγούδια για την Παναγία. 
Θα ακολουθήσουν αργότερα και άλλοι ψηφιακοί δίσκοι, που θα καλύπτουν παραδοσιακά τραγούδια από τα υπόλοιπα μέρη του Ελληνισμού. Το συνολικό έργο περιλαμβάνει πάνω από 70 μουσικά αρχεία (ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια). 

Ο κορυφαίος Ερμηνευτής και Δάσκαλος της Παράδοσης Χρόνης Αηδονίδης παραδίδει από το προσωπικό του αρχείο τον γνωστό ύμνο – ευχή Ἄσπιλε, Αμόλυντε..." από την ακολουθία του Αποδείπνου, σε μία ηχογράφηση πού πραγματοποιήθηκε το 2012.

 Έχουν περιληφθεί ακόμη, κάποιες ξεχωριστές μουσικές παρεμβάσεις και διασκευές ενός σημαντικού Έλληνα που διαπρέπει χρόνια τώρα στο εξωτερικό και ἀναδεικνύει τον ελληνικό μουσικό πολιτισμό: του διεθνώς καταξιωμένου πιανίστα, συνθέτη και μαέστρου Βασίλη Τσαμπρόπουλου.

Τέλος, περιλαμβάνεται ένα παραδοσιακό τραγούδι της Ουγγαρίας, ερμηνευμένο από μία σπουδαία φωνή και προσωπικότητα, τη διεθνώς αναγνωρισμένη παραδοσιακή ερμηνεύτρια της Ουγγαρίας και καλλιτέχνιδα της UNESCO για την ειρήνη, Márta Sebestyén.

Την έκδοση προλογίζουν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος, κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας και η ίδια ερμηνεύτρια του έργου, κα Νεκταρία Καραντζή, με εκτενές εισαγωγικό σημείωμα. 

Το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο  του ψηφιακού δίσκου κοσμεί λεπτομέρεια από το έργο «Πλοίο σωτηρίας» του π. Σταματίου Σκλήρη. 

Τον νέο ψηφιακό δίσκο με ύμνους και τραγούδια για την Παναγία θα τον βρείτε σε όλα τα ενημερωμένα δισκοπωλεία και βιβλιοπωλεία, καθώς και στο τηλέφωνο του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας: 2107298222.

Πληροφορίες: Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων, π. Ιωακείμ Ιωακειμίδης, τηλ. 210 72 98 222