Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Νέα .::. Εκδηλώσεις

Πασχαλινή μουσική εκδήλωση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Το Σάββατο 23 Απριλίου 2016 και ώρα 11:30 π.μ. πραγματοποιήθηκε στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο μουσική εκδήλωση με θέμα «Άξιον Εστί» από τη Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Νέας Εφέσου «Ο Ηράκλειτος» (Πιερία).

Η εκδήλωση βασίστηκε σε ύμνους και μοιρολόγια της ελληνικής μουσικής παράδοσης καθώς και στο κείμενο «Θυμάται μια μικρασιάτισσα μάνα» από το βιβλίο «Κοινός Λόγος» της Έλλης Παπαδημητρίου, αποσπάσματα του οποίου διάβασε η καθηγήτρια μουσικής, μαέστρος και ηθοποιός κ. Μαρίκα Φωτοπούλου .

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλάμβανε την Α’, Β’ και Γ’ στάση των εγκωμίων της Μ. Παρασκευής (Η ζωή εν τάφω, Άξιον Εστί, Αι γενεαί πάσαι) και τα μοιρολόγια Άγιε μου Γιάννη (Σμύρνη), Σήμερον οι Αρχάγγελοι (Κύπρος), Σήμερον μαύρος ουρανός (Θράκη), Κι η Δέσποινα ως τ’ άκουσε (Κρήτη).

Συμμετέχουν 20 χορωδοί και οι μουσικοί:
Κώστας Καψάλης (ούτι), Παναγιώτης Σάκκουλας (λαούτο), Γιάννης Γραίκος (μπεντίρ) &  
Ζήσης Παπαδόπουλος (βιολί). Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει η κ. Μαρίκα Φωτοπούλου.

Η Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Νέας Εφέσου «Ο Ηράκλειτος» έχει λάβει μέρος σε πολλά χορωδιακά φεστιβάλ και συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Έχει εμφανιστεί στο Διεθνές χορωδιακό φεστιβάλ του Δήμου Σελτσούκ (Έφεσος) στην Τουρκία όπου και διακρίθηκε. Έχει συνεργαστεί με τον σκηνοθέτη Κώστα Κουτσομύτη για την τηλεοπτική σειρά «Ματωμένα χώματα» και με σημαντικούς Έλληνες ηθοποιούς σε μουσικοθεατρικές συναυλίες. Επίσης, έχει συμμετάσχει στα γυρίσματα της εκπομπής της ΕΡΤ-3 «Κάθε τόπος και τραγούδι».