Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Νέα .::. Εκδηλώσεις

6ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου - Ο "Αμαντέους" στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

29 Ιουλίου 2016

Το 6ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας πραγματοποιείται για πέμπτη συνεχή χρονιά στον αύλειο χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου με την προβολή της βραβευμένης με 8 Όσκαρ ταινίας του Μίλος Φόρμαν «Αμαντέους», την Παρασκευή 29 Ιουλίου στις 21:30. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Η ταινία που αναφέρεται στον Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ ξεπερνά τα όρια της μουσικής βιογραφίας. Βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του καταξιωμένου Πίτερ Σάφερ, αποτελεί οξυδερκή σπουδή για το χάσμα ανάμεσα στο θεϊκό ταλέντο και την ανθρώπινη μετριότητα.

Το «Αμαντέους» συνδυάζει στοιχεία μυθοπλαστικά με ιστορικά εξακριβωμένες λεπτομέρειες και καθαρές εικασίες προκειμένου να διηγηθεί τη σχέση θαυμασμού και μίσους που αναπτύσσεται ανάμεσα στον Αντόνιο Σαλιέρι, έναν δευτεροκλασάτο συνθέτη και μαέστρο της αυτοκρατορικής Αυλής, και τον ιδιοφυή ταλαντούχο νεαρό Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, κατά τα τελευταία δέκα χρόνια της σύντομης ζωής του κορυφαίου μουσικού.

Ανάμεσα στους δυο άντρες, και με φόντο μια εξαιρετικά αναπαριστάμενη Βιέννη του 18ου αιώνα, η ταινία αναπτύσσει έναν ολόκληρο στοχασμό πάνω στην πολύπλοκη και συχνά καταστροφική διαδικασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας και τη σύγκρουση της ευφυΐας με τη μετριότητα, προσφέροντας στην πορεία ένα υψηλής ποιότητας κινηματογραφικό θέαμα που σέβεται απολύτως την τεράστια μουσική κληρονομιά του Μότσαρτ, την ίδια ώρα που υφαίνει ένα συναρπαστικό αφηγηματικό ιστό γύρω από τους θεατές.

Η ταινία παραμένει ένα αριστοκρατικό και γενναιόδωρο δράμα εποχής το οποίο καθόλου δεν θυμίζει τις προβλέψιμες και συνήθως συμβατικές βιογραφίες του είδους. Αντιθέτως πάλλεται από ενέργεια, εξυπνάδα και δραματουργικό βάρος, αντιμετωπίζοντας τους επώνυμους ήρωές του ως πολυδιάστατα γρανάζια του σύνθετου και αδυσώπητου μηχανισμού που ονομάζουμε ανθρώπινη κατάσταση και προσφέροντας μια τραγωδία σαιξπηρικών αποχρώσεων και μεγάλης φιλμικής απόλαυσης.

Σκηνοθεσία: Μίλος Φόρμαν
Πρωταγωνιστούν: Φ. Μάρεϊ Άμπραχαμ, Τομ Χαλς, Ελίζαμπεθ Μπέριτζ
Διάρκεια: 160'