Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Νέα .::. Εκδηλώσεις

Το Βυζαντινό Μουσείο τιμά τη μνήμη του διευθυντή του, Δημήτρη Κωνστάντιου


10 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 10:00 έως 14:00, με ελεύθερη είσοδο για όλους τους επισκέπτες

Μετά τη συμπλήρωση τριών χρόνων από τον θάνατο του έγκριτου αρχαιολόγου και επί 10 χρόνια διευθυντή του Βυζαντινού Μουσείου, Δημήτρη Κωνστάντιου, η διεύθυνση και το προσωπικό του Μουσείου τίμησαν τη μνήμη του ανοίγοντας το Μουσείο στο κοινό. 


Παράλληλες δράσεις εξελίχθηκαν στη μόνιμη και στις περιοδικές εκθέσεις αλλά και στα εργαστήρια του Μουσείου. 
Πολλαπλές ξεναγήσεις, επισκέψεις στα εργαστήρια, επίδειξη τεχνικών συντήρησης, αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα στη μόνιμη και στις περιοδικές εκθέσεις προσφέρθηκαν στον επισκέπτη.

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΚΘΕΣΗ
Το επιστημονικό προσωπικό του Μουσείου ξενάγησε τους επισκέπτες στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου.

Στο Α΄ Μέρος της έκθεσης «Από την Αρχαιότητα στο Βυζάντιο - Βυζαντινός Κόσμος», δόθηκαν τρεις κύκλοι σύντομων ξεναγήσεων:
Η Γένεση του Βυζαντινού Κόσμου [Από την Ύστερη Αρχαιότητα έως την Εικονομαχία]
● Λατρεία και Τέχνη [Μέσοι Βυζαντινοί χρόνοι]
● Μεταξύ Ανατολής και Δύσης [Από το 1204 έως τον 15ο αιώνα]


Στο Β΄ Μέρος της Έκθεσης «Από το Βυζάντιο στη Νεώτερη εποχή» δόθηκαν πέντε κύκλοι σύντομων ξεναγήσεων:
Κοινωνία και τέχνη στη Βενετική Κρήτη
● Η τέχνη στα Επτάνησα – Από το ανθίβολο στην εικόνα
● Οι κοινότητες των Ρωμιών – Εκκλησία, τόπος πίστης και κοινωνικής συνοχής
● Το έντυπο και ο Νέος Ελληνισμός – Η πολυμορφία του 18ου και η δημιουργία του ελληνικού κράτους
● Βυζάντιο και Νεώτερη τέχνη (περιοδική έκθεση)

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

● Η διευθύντρια του Βυζαντινού Μουσείου δρ Αναστασία Λαζαρίδου, ξενάγησε στην περιοδική έκθεση «Η τέχνη της βιβλιοδεσίας. Από το Βυζάντιο στη σύγχρονη εικαστική δημιουργία».

● Πραγματοποιήθηκαν πέντε κύκλοι ξεναγήσεων στην περιοδική έκθεση «Κήπος και Παράδεισος. Μεταφορά και πραγματικότητα».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
10:00 & 12:00
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού με θέμα «Βιβλία για δέσιμο».
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έγινε στη μόνιμη έκθεση καθώς και στην περιοδική έκθεση «Η τέχνη της Βιβλιοδεσίας. Από το Βυζάντιο στη σύγχρονη εικαστική δημιουργία».

10:30 & 12:00
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για νήπια και παιδιά της Α΄ και Β΄ Δημοτικού με θέμα «Από την καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο»
Το πρόγραμμα αξιοποίησε εκπαιδευτικά, επιλεγμένα εκθέματα της μόνιμης έκθεσης του ΒΧΜ.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
Οι επισκέπτες του Μουσείου είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν κάποιο από τα εργαστήρια του Μουσείου και να μάθουν στοιχεία για τη συντήρηση των μουσειακών αντικειμένων και για την ιστορία της συντήρησης αρχαιοτήτων.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΙΚΟΝΩΝ ΚΑΙ ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΩΝ
Στο εργαστήριο συντήρησης εικόνων και ξυλογλύπτων οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να δουν τη διαδικασία συντήρησης, να συζητήσουν με τους συντηρητές για τους τρόπους συντήρησης και έκθεσης των βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων και ξυλογλύπτων.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΠΙΝΑΚΩΝ (ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΜΟΥΣΑΜΑ)
Στο εργαστήριο συντήρησης πινάκων οι επισκέπτεςενημερώθηκαν από τους ειδικούς επιστήμονες του εργαστηρίου για την τέχνη της συντήρησης έργων σε μουσαμά. 
Το εργαστήριο ειδικεύεται με μεγάλη επιτυχία στη συντήρηση όχι μόνον μεταβυζαντινών έργων ζωγραφικής αλλά και στη συντήρηση σύγχρονων έργων σε μουσαμά, έργων που ανήκουν στο Μουσείο αλλά και έργων που κατά καιρούς φθάνουν εδώ για να εκτεθούν στις περιοδικές εκθέσεις σύγχρονης τέχνης που το Μουσείο διοργανώνει ή φιλοξενεί.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΩΝ
Στο εργαστήριο συντήρησης τοιχογραφιών οι επισκέπτες γνώρισαν τους τρόπους και τους λόγους αποτοίχισης των τοιχογραφιών από βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία και βεβαίως την πολύ δύσκολη συντήρησή τους. 
Είδαν ακόμα αποτοιχισμένες τοιχογραφίες συντηρημένες με απόλυτα πρωτοποριακές και «ανώδυνες» για τα έργα μεθόδους έμαθαν τα μυστικά και τις δυσκολίες της ανάρτησης και έκθεσης των συντηρημένων αυτών έργων στα Μουσεία.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΓΛΥΠΤΩΝ ΚΑΙ ΨΗΦΙΔΩΤΩΝ
Στο εργαστήριο συντήρησης γλυπτών και ψηφιδωτών οι επισκέπτες ενημερώθηκαν για την απόσπαση και συντήρηση των ψηφιδωτών και για τη συντήρηση γλυπτών. 
Εκτός από τις πρωτοποριακές μεθόδους συντήρησης των ψηφιδωτών οι επισκέπτες μπορούν να «έμαθαν μυστικά» για τη συντήρηση των πάμπολλων αρχιτεκτονικών μελών που το Μουσείο διαθέτει αλλά και για τη μεγάλη μόνιμη έκθεση με τίτλο «Ο δρόμος του μαρμάρου» που ετοιμάζεται στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΜΙΚΡΟΤΕΧΝΙΑΣ
Στο εργαστήριο μικροτεχνίας οι επισκέπτες είδαν και πληροφορήθηκαν από τους αρμόδιους εξειδικευμένους συντηρητές λεπτομέρειες για τη συντήρηση μεταλλικών, γυάλινων και κεραμικών μικροτεχνημάτων. 
Τα μικροσκόπια και οι λεπτοί χειρισμοί που απαιτούνται για τη συντήρηση των κοσμημάτων, των σκευών ή των μικρού μεγέθους χρηστικών αντικειμένων εκκλησιαστικών και κοσμικών εντυπωσίασαν τον επισκέπτη.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΥΦΑΣΜΑΤΟΣ
Το ΒΧΜ διαθέτει ένα οργανωμένο εργαστήριο συντήρησης υφάσματος, με ειδικευμένους επιστήμονες συντηρητές. Υφάσματα που συντηρούνται στο μουσείο παρουσιάσθηκαν δειγματοληπτικά στον επισκέπτη ενώ εκτέθηκε εν συντομία από τους ειδικούς συντηρητές η δυσκολία της φύλαξης, έκθεσης και συντήρησής τους. 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα κοπτικά υφάσματα των πρώτων χριστιανικών αιώνων, που προέρχονται κυρίως από τάφους Χριστιανών της Αιγύπτου, και τα οποία οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να δουν από κοντά.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΧΑΡΤΩΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ
Η πλούσια και πολύτιμη συλλογή χειρογράφων, παλαιτύπων και χαρτών αντικειμένων συντηρείται στο ΒΧΜ σε ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο που διαθέτει άριστα καταρτισμένους συντηρητές, μοναδικούς πραγματικά στο αντικείμενό τους. 
Το εργαστήριο συντήρησης χαρτιού τη μέρα αυτή δεν ήταν απολύτως προσβάσιμο στο ευρύ κοινό καθώς φιλοξενούσε εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εντασσόταν στο πλαίσιο των δράσεων που συνόδευαν την περιοδική έκθεση για την τέχνη της βιβλιοδεσίας. 
Οι επισκέπτες όμως που κατευθύνθηκαν προς αυτό μπόρεσαν για λίγο να παρατηρήσουν τους συντηρητές που σε συνεργασία με τους επιστήμονες του Γραφείου Εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου μύησαν τα παιδιά στην τέχνη της βιβλιοδεσίας.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Το ΒΧΜ διαθέτει μια αξιόλογη συλλογή ιστορικών Φωτογραφιών, αρνητικών, παλαιών τυπωμάτων, κ.ο.κ. ένα σημαντικό δηλαδή ιστορικό φωτογραφικό αρχείο που σχετίζεται αφενός με την ιστορία του Μουσείου και αφετέρου με την πορεία της διάσωσης και της μελέτης των τόπων που διαθέτουν βυζαντινά μνημεία στην Ελλάδα, στη Μικρά Ασία, στα Βαλκάνια και αλλού. Ο επισκέπτης αυτού του εργαστηρίου δεν έμαθε μόνον μυστικά για τη συντήρηση της αρχειακής φωτογραφίας, βλέποντας φωτογραφίες του αρχείου αλλά και στοιχεία για το αρχείο και το περιεχόμενό του. 
Η ειδική συντηρήτρια και η υπεύθυνη για το αρχείο αρχαιολόγος θα υποδέχθηκαν για αυτόν τον λόγο το κοινό.