Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Περιοδικές εκθέσεις

ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

 • «ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΑ» του Δημήτρη Κοντού

  16 Ιουλίου 2014 έως 05 Οκτωβρίου 2014

  Τα Λατρευτικά του Δημήτρη Κοντού (1931-1996), αποτελούν ενότητα δεκατεσσάρων έργων, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην αίθουσα Τέχνης Δεσμός τον Μάρτιο του 1975. Ο καλλιτέχνης επέλεξε να εργαστεί πάνω στο συνθετικό δίπολο λατρευτική εικόνα με τάματα και πολύτιμα αφιερώματα, κατά κύριο λόγο κοσμήματα, σε ποικίλες παραλλαγές, για να σχολιάσει επίκαιρα πολιτικά και κοινωνικά θέματα.

  περισσότερα
 • «ΔΕΗΣΕΙΣ» της Καλλιόπης Λεμού

  16 Μαρτίου 2014 έως 30 Σεπτεμβρίου 2014

  Η εγκατάσταση της εικαστικού Καλλιόπης Λεμού με τίτλο «Δεήσεις» στον προαύλιο χώρο του Βυζαντινού Μουσείου συνδέεται με τον ανθρώπινο αγώνα για τη ζωή. Σε μια εποχή βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, το Μουσείο επιλέγει να εκθέσει ένα σύγχρονο έργο τέχνης που αναδεικνύει την διαπολιτισμικότητα, την αλληλεγγύη, την ισονομία και την ειρήνη. Μια αυθεντική βάρκα, εγκαταλελειμμένη πια, που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά μεταναστών, καλύπτεται με περισσότερα από 10.000 τάματα, τυποποιημένα ή χειροποίητα από κουτάκια αλουμινίου, χαραγμένα με τα ονόματα, την ημερομηνία και τον τόπο γέννησης μεταναστών...

  περισσότερα
 • Ομιλούσες Εικόνες. Η διάδοση του θρησκευτικού πίνακα στη Ρωσία και στα Βαλκάνια, 16ος-19ος αιώνας.

  15 Ιανουαρίου 2014 έως 30 Σεπτεμβρίου 2014

  Τον 15ο αιώνα εμφανίστηκε στην Ευρώπη ένα ιδιαίτερο είδος θρησκευτικής ζωγραφικής με πρωτότυπα εικονογραφικά θέματα εμπλουτισμένα με εκτενή κείμενα. Οι παραστάσεις αυτές αποτελούσαν ουσιαστικά ένα νέο τύπο εικόνας, ένα είδος εικονογραφημένου κηρύγματος. Οι «ομιλούσες εικόνες» αξιοποιήθηκαν ως μέσο πολεμικής στο πλαίσιο των έντονων αντιπαραθέσεων που αναπτύχθηκαν τον 16ο και τον 17ο αιώνα σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες με επίκεντρο τις μεταρρυθμίσεις στην Εκκλησία και στην κοινωνία.

  περισσότερα
 • Μια έκθεση μέσα στην έκθεση. Οι μουσειακές συλλογές δημιουργούν συνεκτικούς δεσμούς.

  Σεπτέμβριος 2013 έως Φεβρουάριο 2015

  Η εξωστρεφής επικοινωνιακή πολιτική των Μουσείων με τη διοργάνωση εκθέσεων που προβάλλουν αντικείμενα εκτός των συλλογών τους αποτελεί πλέον δόκιμη διεθνή πρακτική. Τα οφέλη πολλά: η προαγωγή της επιστημονικής γνώσης, της έρευνας και της τεκμηρίωσης, η ένταξη των αντικειμένων σε νέα συμφραζόμενα (recontextualization), η συνεργασία και δικτύωση των μουσείων αλλά, κυρίως, η διεύρυνση της προσβασιμότητας για το κοινό.

  περισσότερα
 • Μια Παγκόσμια Πρωτιά!

  15 Ιανουαρίου 2014 έως 30 Σεπτεμβρίου 2014

  Οπτικοί Κλώνοι (OptoClones) στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο (ΒΧΜ) της Αθήνας

  Η χρήση εκθεματικών ολογραμμάτων για την αποτύπωση αντικειμένων πολιτιστικού ενδιαφέροντος και την περαιτέρω παρουσίασή τους στο ευρύ κοινό έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε αρκετές περιπτώσεις από τη δεκαετία του 1980. Σκυθικοί θησαυροί, θρησκευτικά κειμήλια, αρχαιολογικά και ανθρωπολογικά ευρήματα αλλά και ιστορικά έργα τέχνης διατέθηκαν για ολογράφηση από διάσημα Μουσεία όπως το Βρετανικό του Λονδίνου ή το Ερμιτάζ του (τότε) Λένινγκραντ της ΕΣΣΔ.

  περισσότερα