Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Νέα .::. Εκδηλώσεις

Γιορτάζουμε τη Διεθνή Ημέρα των Μουσείων


Σάββατο 16 Μαΐου - Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο συμμετείχε και φέτος στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων, με θέμα «Μουσεία για μια βιώσιμη κοινωνία», με τις παρακάτω δράσεις:

Σάββατο 16 Μαΐου στις 20:00

Συναυλία «Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη – Αθήνα» με το συγκρότημα Ρομά μουσικών SAM ROMA, στην αυλή του Μουσείου. 
Οι Sam Roma, παρουσίασαν μικρασιάτικες και παραδοσιακές μουσικές, αλλά και προσωπικές τους συνθέσεις καλώντας σε αυτό το μουσικό τους ταξίδι τη vocalist Αγγελική Τουμπανάκη.

Το όνομα Sam Roma σημαίνει «Είμαστε τσιγγάνοι»
Η μουσική τους είναι μια περιπλάνηση στην παράδοση και την κουλτούρα των προγόνων τους, οι οποίοι με αφορμή την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 1923 ξεκίνησαν από την Κωνσταντινούπολη, πέρασαν από την Κομοτηνή, τη Ξάνθη και τη Θεσσαλονίκη για να καταλήξουν στην Αθήνα. 
Μαζί τους μετέφεραν έναν ολόκληρο καινούργιο κόσμο, έθιμα, μουσικές και παραδόσεις. 
Οι Sam Roma είναι μια παρέα μουσικών που γνωρίζονται από παιδιά και μεγαλώνοντας αποφάσισαν να ασχοληθούν με την μουσική τους παράδοση. 
Πρώτη φορά εμφανίστηκαν ως συγκρότημα στο Βυζαντινό Μουσείο το 2014, στο πλαίσιο της δράσης «Με τους Ρομά στο Μουσείο».

Η Αγγελική Τουμπανάκη είναι jazz vocalist.  
Ασχολείται με τη jazz, με παραδοσιακούς ρυθμούς και μουσικές και με την εξερεύνηση των δυνατοτήτων της φωνής. 
Είναι η δημιουργός και η lead singer των projects «Toubanaki & the Buzz Bastardz» (fusion balkan jazz)  και «Jazz plus» (modern vocal jazz). 
Έχει παρακολουθήσει jazz master classes και σεμινάρια ινδικού κλασσικού τραγουδιού (dhrupad) περσικού κλασσικού τραγουδιού, ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού, βουλγαρικού και κλασσικού οθωμανικού τραγουδιού. 
Πρόσφατα ολοκλήρωσε την πρώτη δισκογραφική δουλεία με το σχήμα της «Toubanaki & the Buzz Bastardz».

Κυριακή 17 Μαΐου

10:00 - Εκπαιδευτικό πρόγραμμα (διάρκεια 1,5 ώρα) «Θα υπάγω εις του κήπους», για παιδιά ηλικίας 7-10 ετών.
11:00 – Εκπαιδευτική θεματική διαδρομή (διάρκεια 1 ώρα)  «Λύχνοι, τσούκκες και αγνύθες: στιγμές από τη ζωή στο βυζαντινό σπίτι», για μικρούς (από 13 ετών) και μεγάλους στη μόνιμη έκθεση. 
12:00 – Εκπαιδευτική θεματική διαδρομή (διάρκεια 1 ώρα) «Φωνές νερού στο Βυζαντινό Μουσείο», για μικρούς (από 13 ετών) και μεγάλους στη μόνιμη έκθεση.  
12:00 - Εκπαιδευτικό πρόγραμμα (διάρκεια 1,5 ώρα) «Το δέντρο της ζωής», για παιδιά ηλικίας 10-12 ετών. 
13:00 – Εκπαιδευτική θεματική διαδρομή (διάρκεια 1 ώρα) «Βρώματα και μαγειρείες: Αναζητώντας τις βυζαντινές γεύσεις», για μικρούς (από 13 ετών) και μεγάλους στη μόνιμη έκθεση.

Δευτέρα 18 Μαΐου
Ξεναγήσεις στη μόνιμη έκθεση από τους επιμελητές του μουσείου. 
Οι ξεναγήσεις θα γίνονται παράλληλα στις βυζαντινές και μεταβυζαντινές συλλογές, με ώρες έναρξης 10:00, 11:00, 12:00 και 13:00 (διάρκεια ξενάγησης 1 ώρα)
Η είσοδος στο Μουσείο είναι ελεύθερη.

Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις είναι δωρεάν
Ειδικά για τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 2132139507 (Δευτέρα έως Παρασκευή, 9:00-16:00).