Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Νέα .::. Νέα

Το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας στον κήπο του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου


Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015 και ώρα 21:00

Στην τελική ευθεία για την τέλεση του 10ου Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ  Αίγινας (7 - 28 Αυγούστου 2015),  ο  Σύλλογος των Φίλων του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας με τη συνεργασία του Συλλόγου των Φίλων του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου διοργάνωσαν προ-φεστιβαλική συναυλία στην Αθήνα, στον κήπο  του  Βυζαντινού  &  Χριστιανικού  Μουσείου με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και σολίστ τη διακεκριμένη πιανίστα και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Ντόρα Μπακοπούλου. 

Τη μουσική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε  σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ «Συμφωνία» Πειραιά και Νήσων Αργοσαρωνικού, διηύθυνε ο Γάλλος Αρχιμουσικός Νικολά Κράουζε. 
Θα ερμηνεύθηκαν έργα των Τζοακίνο Ροσίνι (Εισαγωγή από τον «Κουρέα της Σεβίλλης»), Ζωρζ Μπιζέ (Αποσπάσματα από την «Κάρμεν»), καθώς και το κονσέρτο για πιάνο σε Λα ελάσσονα του Ρόμπερτ Σούμαν.

Τα τελευταία χρόνια, εκτός από τις κύριες  εκδηλώσεις  του Φεστιβάλ στην Αίγινα,  έχουν καθιερωθεί και προφεστιβαλικές  διοργανώσεις  στην  Αθήνα,  με  την καθοριστική υποστήριξη του δραστήριου Συλλόγου Φίλων του και  στόχο  τόσο  την  προσφορά  καλλιτεχνικού  έργου όσο  και  την  οικονομική υποστήριξη του κυρίως Φεστιβάλ στην Αίγινα. 

Ειδικότερα, η φετινή συναυλία στοχεύει στην εξεύρεση πόρων για την απόκτηση ενός πιάνου concert grand, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διεξαγωγή των συναυλιών του Φεστιβάλ. 
Για την απόκτησή του θα πραγματοποιηθεί και λαχειοφόρος αγορά. 
Μέρος των εσόδων θα διατεθεί και για την ενίσχυση των σκοπών του Συλλόγου των Φίλων του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου. 

Το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία για πρώτη φορά το 2005 στο όμορφο νησί του Αργοσαρωνικού. 
Η μεγάλη του επιτυχία οδήγησε στη δημιουργία ενός ξεχωριστού Μουσικού Θεσμού  με την Καλλιτεχνική του Διευθύντρια Ντόρα Μπακοπούλου να επιλέγει τον προσανατολισμό του κατά κύριο λόγο προς τη μουσική δωματίου, τη μουσική της συνεργασίας. 

Μικρά σύνολα από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους σολίστες ενώνουν τις δυνάμεις τους στην ερμηνεία των ωραιότερων έργων μουσικής δωματίου. 
Με αυτό τον τρόπο και με τις επιμελημένες επιλογές και συνεργασίες το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας συμβάλλει ουσιαστικά στην προώθηση του διάλογου μεταξύ μουσικών διαφορετικών γενεών, εθνοτήτων και μουσικών σχολών με κοινό παρονομαστή τη γλώσσα της μουσικής χωρίς σύνορα σε ειδυλλιακούς και ιστορικής σημασίας χώρους του νησιού.

Το νησί της Αίγινας, με τα πολλά και σημαντικά μνημεία του, τη φυσική του ομορφιά και την εγγύτητά του στην Αθήνα αποδείχτηκε ιδανικός τόπος φιλοξενίας μιας πολιτισμικής δράσης υψηλής ποιότητας, αφιερωμένης στη μουσική.

Το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας, από την πρώτη κιόλας διοργάνωση,  αποτέλεσε μια ενδιαφέρουσα μουσική πρόταση τόσο για τους κατοίκους και τους παραθεριστές του νησιού, όσο και για τους μουσικόφιλους επισκέπτες από την Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα. 

Το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας αναπτύσσεται συνεχώς και εορτάζει, ήδη, τη 10η χρονιά διοργάνωσής του, έχοντας υποστηρίξει και αγκαλιάσει πάρα πολλούς Έλληνες και ξένους ερμηνευτές της κλασικής αλλά και της έντεχνης μουσικής και τραγουδιού. 
Παράλληλα,  για την καλύτερη επίτευξη των στόχων του,  είναι «ανοικτό» σε προτάσεις και επιδιώκει πάντα νέες συνεργασίες όπως αυτή με το Διεθνές Φεστιβάλ «Συμφωνία» Πειραιά και Νήσων Αργοσαρωνικού, και τον καλλιτεχνικό του διευθυντή, Νίκο Χαλιάσα, μια συνεργασία που εγκαινιάστηκε το 2014 και συνεχίζεται και φέτος.