Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Νέα .::. Νέα

«Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ» Διεθνής Διαγωνισμός Εικονογραφικής Τέχνης


25 Ιουνίου έως 22 Ιουλίου 2018

Στο πλαίσιο του ετήσιου διαγωνισμού αγιογραφίας που διοργάνωσε η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) www.eiao.org  φιλοξενείται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, από τις 25 Ιουνίου έως τις 22 Ιουλίου 2018, η έκθεση «Η Ανάσταση του Ιησού» στην οποία παρουσιάζονται τα 63 έργα που επιλέχθηκαν από διεθνή επιτροπή ειδικών του διαγωνισμού.  

Στον διαγωνισμό αναζητήθηκαν και αναδείχθηκαν νέες εικαστικές εκφράσεις και αποτυπώσεις του θέματος της Ανάστασης στη χριστιανική Ανατολή, βασισμένες ωστόσο στους καθιερωμένους τύπους της βυζαντινής εικονογραφίας.

Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας – που φέτος συμπληρώνονται 25 χρόνια
από την ίδρυσή της - είναι οργάνωση στην οποία συμμετέχουν επίσημες Κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες είκοσι πέντε χωρών, καθώς επίσης και πέντε ομάδες βουλευτών από άλλα κοινοβούλια.
Με τη δράση της και τις πρωτοβουλίες της συμβάλλει στη διαμόρφωση του σύγχρονου γίγνεσθαι μέσα από την εμπειρία της Χριστιανικής και δη της Ορθόδοξης παράδοσης.

Η Ανάσταση του Ιησού Χριστού αποτελεί το κεντρικό και θεμελιώδες γεγονός της χριστιανικής πίστης, ζωής και θεολογίας.
Το Πάσχα, η εορτή των εορτών, αποτελεί ελπίδα και φως για εκατομμύρια κατοίκους του πλανήτη και ανά τον κόσμο εορτάζεται από τους χριστιανούς με τον ίδιο πόθο, χαρά και λαμπρότητα.
Η εικαστική απεικόνιση του εν λόγω γεγονότος κατέχει ιδιαίτερα σημαντική θέση στην ιστορία
της χριστιανικής εικονογραφικής τέχνης.

Πρέπει να τονισθεί ότι το ενδιαφέρον της Δ.Σ.Ο. και η δραστηριότητά της καλύπτει τον χώρο της παράδοσης του ορθόδοξου χριστιανικού κόσμου μαζί με αυτόν των αρχαίων ανατολικών εκκλησιών.
Ως εκ τούτου, ο όρος «βυζαντινή τέχνη» θα πρέπει να προσληφθεί στην ευρεία της έννοια, ώστε να καλύπτει και την εκκλησιαστική–λειτουργική αγιογραφική τέχνη όλων αυτών των λαών και παραδόσεων.


Φωτογραφίες: Νίκος Μυλωνάς