Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Νέα .::. Νέα

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ - 18 Μαΐου 2022

Στις 18 Μαΐου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Διεθνής Ημέρα Μουσείων με θέματα που αφορούν στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για το 2022 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Η Δύναμη των Μουσείων».


Με την επιλογή του συγκεκριμένου θέματος, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επιδιώκει να αναδείξει τη δύναμη που έχουν τα μουσεία ως φορείς κοινωνικών αλλαγών και βιώσιμης ανάπτυξης. Τα μουσεία μεταμορφώνουν τον κόσμο. Παρουσιάζοντας το παρελθόν, ανοίγουν νέους ορίζοντες και διαμορφώνουν νέες καινοτόμες ιδέες με σκοπό την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Ο φετινός εορτασμός θα επικεντρωθεί στη δυναμική συμβολή των μουσείων σε τρία επίκαιρα ζητήματα: 1. Βιωσιμότητα, 2. Καινοτομία – νέες τεχνολογίες – προσβασιμότητα, 3. Ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής μέσω της εκπαίδευσης.


Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022 δίνοντας έμφαση στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής μέσω της εκπαίδευσης, οργανώνοντας μία σειρά από ξεναγήσεις στη μόνιμη έκθεσή του. Στις ξεναγήσεις αυτές μικτές ομάδες κοινού με διαφορετικές ανάγκες αισθητηριακής πρόσβασης(ΑμεΑ και μη) καλούνται να περιηγηθούν μαζί μας ακολουθώντας την ειδικά σχεδιασμένη απτική διαδρομή για άτομα τυφλά ή με μειωμένη όραση, στην πρώτη ενότητα της μόνιμης έκθεσης: Ι. Από τον αρχαίο κόσμο στο βυζαντινό. Σε αυτό το πλαίσιο, η συμμετοχή επισκεπτών στην ερμηνεία και την παρουσίαση των μόνιμων συλλογών του Μουσείου θα συμβάλλει στην αύξηση της προσβασιμότητας των συλλογών και εκθέσεων, στην οικοδόμηση και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, παρέχοντας ισότιμες ευκαιρίες μάθησης και ψυχαγωγίας για όλους. 


Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 στις 10.00, 11.00 και 18.00.


Διάρκεια ξενάγησης: 1,5 ώρα. 


Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 213 213 9507 (ώρες 09:00 έως 14:00).


Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, την Τετάρτη 18/5 η είσοδος στο Βυζαντινό και Χριστιανικό είναι ελεύθερη. 


*Λόγω των ειδικών συνθηκών, και έχοντας ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί με τα ισχύοντα υγιειονομικά μέτρα. Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος ενώ η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική κατά τη διάρκεια των ξεναγήσεων.