Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Νέα .::. Νέα

Συμμετοχή του ΒΧΜ στην έκθεση Bizantini: Luoghi, simboli e comunita di un impero millenario (Βυζαντινοί. Τόποι, σύμβολα και κοινότητες μιας χιλιετούς αυτοκρατορίας) που εγκαινιάστηκε στο Museo Archeologico Nationale di Napoli (ΜΑΝΝ)

28 Δεκεμβρίου 2022

“Bizantini: Luoghi, simboli e comunita di un impero millenario - Βυζαντινοί: Τόποι, σύμβολα και κοινότητες μιας χιλιετούς αυτοκρατορίας”
Museo Archeologico Nationale di Napoli
22 Δεκεμβρίου 2022- 12 Φεβρουαρίου 2023


Στις 21 Δεκεμβρίου 2022 εγκαινιάστηκε στο Museo Archeologico Nationale di Napoli (ΜΑΝΝ) η έκθεση “Bizantini: Luoghi, simboli e comunita di un impero millenario - Βυζαντινοί: Τόποι, σύμβολα και κοινότητες μιας χιλιετούς αυτοκρατορίας”, υπό την επιμέλεια του Federico Marazzi. 

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, στο πλαίσιο δανεισμού έργων από το ΥΠΠΟΑ, συμμετέχει με 23 αντικείμενα από τις συλλογές του.

Η έκθεση φιλοξενείται στην κεντρική αίθουσα Salone della Meridiana του ΜΑΝΝ και διαρθρώνεται σε δεκαπέντε ενότητες, στις οποίες αναπτύσσονται θέματα όπως η διοικητική δομή του κράτους και ο αυτοκράτορας, η Εκκλησία, οι τέχνες, οι πολιτιστικές ανταλλαγές, η κοινωνία, η καθημερινή ζωή και πλαισιώνονται με περισσότερα από 400 συνολικά εκθέματα (ψηφιδωτά, τοιχογραφίες, εικόνες, γλυπτά, κεραμική, κοσμήματα, σφραγίδες και νομίσματα, έργα μικροτεχνίας, χειρόγραφα). Ορισμένα από τα αντικείμενα, όπως ευρήματα προερχόμενα από τις ανασκαφές του μετρό της Θεσσαλονίκης, εκτίθενται για πρώτη φορά. 

Στην έκθεση συμμετέχουν 57 φορείς της Ιταλίας και της Ελλάδας, ανάμεσα τους τα Μουσεία του Βατικανού και η Λαυρεντιανή Βιβλιοθήκη της Φλωρεντίας. 
Από τα έργα του ΒΧΜ ξεχωρίζουν τα στέφανα γάμου ΒΧΜ 863, το αυτοκρατορικό σταθμίο ΒΧΜ 834,το τμήμα ψηφιδωτού από τη βασιλική του Ιλισσού ΒΧΜ 1756, αργυρά σκεύη από το θησαυρό της Μυτιλήνης, το ειλητό με τη Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου ΒΧΜ 1046.