Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Νέα .::. Νέα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2023

09 Ιανουαρίου 2023

Από τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023 το Γραφείο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ξεκινά να δέχεται δηλώσεις συμμετοχής στα οργανωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου για σχολικές ομάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
 Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί χρειάζεται να επικοινωνήσουν με το Γραφείο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο τηλέφωνο 213 213 9507, καθημερινά 9:30-14.00 για να προγραμματίσουν το πρόγραμμά τους.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι τα ακόλουθα:

 Από τον αρχαίο κόσμο στον βυζαντινό
Το πρόγραμμα αξιοποιεί εκπαιδευτικά την πρώτη μεγάλη ενότητα της έκθεσης («Από τον αρχαίο κόσμο στον βυζαντινό») του Μουσείου. Γλυπτά και ανάγλυφα, ψηφιδωτά και μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη, αγγεία και κοσμήματα, ταφικά και άλλα αρχαιολογικά ευρήματα, που χρονολογούνται από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες μέχρι τον 7ο αιώνα, γίνονται οι οδηγοί μας για να προσεγγίσουμε πλευρές του κόσμου της ύστερης αρχαιότητας. Πρόκειται για μια περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας διαπλέκεται το παλαιό με το καινούργιο, συμπορεύεται ο παγανισμός με τον χριστιανισμό και διασταυρώνονται οι παλιές με τις νέες αντιλήψεις.
Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες από Ε΄ Δημοτικού.

Ώρες λειτουργίας: 09:30-11:00
Χώρος λειτουργίας: Μόνιμη έκθεση ΒΧΜ.
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 25 μαθητές.

Στα χρόνια του Βυζαντίου
Το πρόγραμμα αξιοποιεί εκπαιδευτικά ένα μέρος της δεύτερης μεγάλης ενότητας την μόνιμης έκθεσης του Μουσείου «ο κόσμος του Βυζαντίου». Νομίσματα των βυζαντινών αυτοκρατόρων, ο χρυσόβουλος λόγος του Ανδρόνικου Β΄ Παλαιολόγου, η ψηφιδωτή εικόνα της Παναγίας, ο βυζαντινός ναός και η εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, γίνονται αφορμή για να αναδειχθεί ο ρόλος του αυτοκράτορα και της Εκκλησίας αλλά και η πολιτική ιδεολογία των Βυζαντινών.
Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες της Ε΄ Δημοτικού, Β΄ Γυμνασίου και Β΄ Λυκείου.

Ώρες λειτουργίας: 09:30 έως 11:00.
Χώρος λειτουργίας: Μόνιμη έκθεση ΒΧΜ.
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων : 25 μαθητές.

Από την καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο
Το πρόγραμμα αξιοποιεί εκπαιδευτικά επιλεγμένα εκθέματα της μόνιμης έκθεσης του ΒΧΜ (αντικείμενα καθημερινής χρήσης από πηλό, μέταλλο, γυαλί). Ακολουθεί δραστηριότητα όπου τα παιδιά θα δημιουργήσουν το δικό τους αντικείμενο από πηλό.
Απευθύνεται σε ομάδες νηπιαγωγείων, Α΄ και Β΄ Δημοτικού.
Ώρες λειτουργίας: 09:30 έως 11:00
Χώρος λειτουργίας: Μόνιμη έκθεση ΒΧΜ.
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 25 μαθητές.


Ο έμπορος στη βυζαντινή αυτοκρατορία
Το πρόγραμμα είναι ένα ταξίδι στους εμπορικούς δρόμους του Βυζαντίου. Οι μαθητές συνοδεύοντας τέσσερις εμπόρους θα αναζητήσουν εμπορεύματα σε μεγαλύτερες και μικρότερες εμπορικές πόλεις της αυτοκρατορίας, για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τεσσάρων πελατών τους.
Στο ταξίδι αυτό θα γνωρίσουν όψεις της οικονομικής ζωής του Βυζαντίου, τις μεγάλες αγορές, τα προϊόντα, τα νομίσματα, τους φόρους.
Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τους καθηγητές του Προτύπου Βαρβακείου Γυμνασίου (όμιλος ιστορίας).
Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες της Ε΄ Δημοτικού, Β΄ Γυμνασίου.

Ώρες λειτουργίας: 09:30-11.30. 
Χώρος λειτουργίας: Μόνιμη έκθεση ΒΧΜ.
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 25 μαθητές.

Πασχαλινό εργαστήρι στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
Με αφορμή τα σχετικά εκθέματα της έκθεσης οι μικροί επισκέπτες θα ανακαλύψουν στις μεταβυζαντινές εικόνες επεισόδια από το Πάθος και την Ανάσταση του Χριστού και στο τέλος του προγράμματος θα φτιάξουν τις δικές τους πασχαλινές κάρτες.
Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ώρες λειτουργίας: 09:30-11.00 
Χώρος λειτουργίας: Μόνιμη έκθεση ΒΧΜ.
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 25 μαθητές.
 
Μαυρομιχάλη 6. Γνωριμία με το Μουσείο Λοβέρδου
Το πρόγραμμα στοχεύει στη γνωριμία με το Μουσείο Λοβέρδου, την ιστορία του και τις περιπέτειες του κτηρίου στο πέρασμα των χρόνων, αρχικά ως οικία του αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ, κατόπιν ως οικία και ιδιωτικό Μουσείο του τραπεζίτη Διονυσίου Λοβέρδου ενώ σήμερα αποτελεί παράρτημα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου στο οποίο εκτίθεται η συλλογή αντικειμένων της μεταβυζαντινής εποχής του Διονυσίου Λοβέρδου.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε σχολικές ομάδες ΣΤ΄ Δημοτικού, Γ΄ Γυμνασίου.

Ώρες λειτουργίας: 09:30-11:00
Χώρος λειτουργίας: Μουσείο Λοβέρδου.
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 25 μαθητές. 


Εκπαιδευτικές επισκέψεις στο ΒΧΜ

Παράλληλα με τα εκπαιδευτικά προγράμματα υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης των σχολικών ομάδων στις εκθέσεις του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου χωρίς τη συμμετοχή στα οργανωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου.

Για τους εκπαιδευτικούς που θα συνοδεύουν τις σχολικές ομάδες σε επισκέψεις χωρίς παρακολούθηση εκπαιδευτικού προγράμματος του Μουσείου, προτείνεται η προηγούμενη συμμετοχή στις ενημερωτικές συναντήσεις γνωριμίας με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και τις εκπαιδευτικές του δυνατότητες.

Ενημερωτικές συναντήσεις στο ΒΧΜ

Οι ενημερωτικές συναντήσεις για τους εκπαιδευτικούς θα πραγματοποιούνται στη μόνιμη έκθεση του ΒΧΜ από 14.00 έως 15.30 στις παρακάτω ημερομηνίες:
Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023
Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023
Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023
Τετάρτη 26 Απριλίου 2023
Τετάρτη 17 Μαΐου 2023Εκπαιδευτικό υλικό

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ιστοσελίδα του Μουσείου και να αξιοποιήσουν το εκπαιδευτικό υλικό.
http://www.byzantinemuseum.gr/el/educational_programme_dept/resources/

ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ.

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί χρειάζεται να επικοινωνήσουν με το Γραφείο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο τηλέφωνο 213 213 95 07, 9.30-14.00, καθημερινά για να οργανώσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ή την επίσκεψή τους στο Μουσείο.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο
Γραφείο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
Βασ. Σοφίας 22, 106 75 Αθήνα
Τηλέφωνο: 213 213 9507
e-mail: edu.bma@culture.gr
url: www.byzantinemuseum.gr, www.ebyzantinemuseum.gr