Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Νέα .::. Νέα

Εκδήλωση στο Β.Χ.Μ.

Την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024, στις 13.00, επΆ ευκαιρία και του εορτασμού της 25ης Μαρτίου  πραγματοποιήθηκε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο εορταστική εκδήλωση για την παρουσίαση της συντήρησης των χειρογράφων του Διονυσίου Σολωμού, μετά από πρωτοβουλία της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη.


Η συντηρήτρια Ιωάννα Στεφανή  παρουσίασε την διαδικασία συντήρησης με θέμα ΅Ά Η συντήρηση των χειρογράφων του Διονυσίου Σολωμού. Από το Μουσείο Σολωμού στο Βυζαντινό ΜουσείοΆΆ, ο ιστορικός Δημήτρης Αρβανιτάκης ανέπτυξε την κύρια ομιλία της εκδήλωσης με θέμα «Ο Διονύσιος Σολωμός και ο αγώνας για την ποίηση των νέων Ελλήνων», και η ιστορικός - ηθοποιός Σοφία Γιαννιώτη απήγγειλε αποσπάσματα από τους ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΥΣ.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν τα μελοποιημένα ποιήματα του Διονυσίου Σολωμού οι Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος.

Τα χειρόγραφα μαζί με προβολή ενημερωτικού βίντεο του συντηρητή Νίκου Μυλωνά θα εκτίθενται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο μέχρι τέλος Απριλίου, σε συνδυασμό με εκπαιδευτικά προγράμματα από την  αρχαιολόγο Ράνια Φατώλα και την συντηρήτρια Ιωάννα Στεφανή.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Βουλευτής Ζακύνθου κ. Διονύσιος Ακτύπης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, ο Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού Αθηνών π. Θωμάς Συνοδινός, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΒΧΜ-Ν.Π.Δ.Δ. καθ. κ. Γ. Πανέτσος, η Γενική  Διευθύντρια Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ, κ. Ο. Βικάτου, η Διευθύντρια Συντήρησης Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ, κ. Μερτζάνη, η Πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, κ.α.