Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Περιοδικές εκθέσεις

Γιάννης Λασηθιωτάκης «Πρόσωπα»

03 Απριλίου 2012 έως 03 Ιουνίου 2012

Την Τετάρτη 4 Απριλίου 2012 και ώρα 19.30 εγκαινιάζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο η έκθεση ζωγραφικής «Πρόσωπα» του Γιάννη Λασηθιωτάκη. Στην έκθεση παρουσιάζονται 30 έργα, τα οποία ο καλλιτέχνης δημιούργησε τα τελευταία χρόνια. Σε αυτά συγκαταλέγονται και έργα που φιλοτεχνήθηκαν ειδικά για την έκθεση στο Βυζαντινό Μουσείο.

Πρόκειται για ζωγραφική, η οποία επικεντρώνεται στη μελέτη της ανθρώπινης μορφής, θέμα που απασχολεί κατ' αποκλειστικότητα τον καλλιτέχνη τα τελευταία 10 περίπου χρόνια. Η επιλογή των προσώπων γίνεται από φωτογραφικό υλικό που συγκεντρώνει ο ζωγράφος, με άξονα το φυσιογνωμικό αλλά και ψυχολογικό ενδιαφέρον που παρουσιάζουν τα πρόσωπα.

Στη συνέχεια οι χαρακτήρες αποτυπώνονται με μια ιδιαίτερη τεχνική ύγρανσης του καμβά και αραίωσης του χρώματος. Το μεταφυσικό και ψυχολογικό ενδιαφέρον των πορτραίτων, η ακινησία και η στοχαστική αλλά και μελαγχολική διάθεση των προσώπων, η μετωπικότητα και η συχνή απουσία φόντου είναι μερικές από τις εκλεκτικές συγγένειες του εικαστικού του ιδιώματος με τη βυζαντινή τέχνη. Τα έργα του Λασηθιωτάκη στους χώρους του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου προάγουν τον διάλογο ανάμεσα στην τέχνη του σήμερα και σε εκείνην του παρελθόντος.