Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Περιοδικές εκθέσεις

Μια Διαρκής Πίστη: Η Ορθοδοξία στους Αγίους Τόπους


DafnaTal

09 Δεκεμβρίου 2015 έως 31 Ιανουαρίου 2016

Ο Χριστιανισμός γεννήθηκε στους Αγίους Τόπους και διατηρεί διαχρονικά σταθερή την παρουσία του στην περιοχή. Είκοσι αιώνες αργότερα, εκκλησίες, μοναστήρια και μονές όλων των δογμάτων παραμένουν μέρος του φυσικού τοπίου, είτε βρίσκονται στην καρδιά των πόλεων είτε σε λόφους ή σε απομακρυσμένες περιοχές στην έρημο. Η Ορθόδοξη Εκκλησία αποτελεί θεμελιώδες τμήμα αυτής της παρουσίας σε αυτά τα άγια χώματα, όπου γεννήθηκε ο Χριστιανισμός. Οι μοναχοί, οι ιερείς, οι μοναχές και οι προσκυνητές αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ανθρώπινου τοπίου του σημερινού Ισραήλ και των Παλαιστινιακών Εδαφών. Η ακλόνητη πίστη και οι παραδοσιακές τελετουργίες διαιωνίζουν τη μακραίωνη παράδοση της Ορθοδοξίας.

Η Ισραηλινή φωτογράφος DafnaTal γοητεύθηκε από αυτή την παρουσία και κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών παρήγαγε ένα ντοκιμαντέρ που διαπερνά την επιφάνεια των πραγμάτων. Σε μια σειρά από εξαιρετικές φωτογραφίες συνέλαβε με απόλυτη σαφήνεια, τα πρόσωπα των μελών των Ορθόδοξων κοινοτήτων, ενώ κατανοώντας την ουσίας της Ορθοδοξίας, αποτύπωσε το πνεύμα αυτών των απομονωμένων τόπων που σπάνια είναι προσιτοί στο ευρύ κοινό.
Κατά τη διαδικασία αυτή, και λόγω της ανοικτής και φιλικής προσωπικότητάς της, απέκτησε την εμπιστοσύνη του Ορθόδοξου Πατριαρχείου και, ως εκ τούτου, η  αποδοχή της από όλες τις κοινότητες, εκκλησίες και μοναστήρια ήταν πρωτοφανής. Αυτό της επέτρεψε να εισδύσει στον ιερό και μυστικό κόσμο τους, όχι μόνο εικαστικά αλλά και συναισθηματικά, και να παράξει εικόνες εκπληκτικής σαφήνειας και ομορφιάς. Η καταφανώς άνευ όρων συνεργασία των ανθρώπων που φωτογραφήθηκαν συμπληρώνεται από τη βαθιά κατανόηση των ιδιαίτερων αυτών κλειστών κοινοτήτων από τη φωτογράφο.

Δεξιοτέχνης του φωτισμού και της σύνθεσης στις φωτογραφίες της, είτε πρόκειται για μεμονωμένα πορτραίτα είτε ομαδικές φωτογραφίες ή ατμοσφαιρικές εικόνες, η Tal κατόρθωσε να συλλάβει και να αντικατοπτρίσει την πεμπτουσία της αγιότητας δύο χιλιάδων ετών και την αμετάβλητη παράδοση σε όλο το μεγαλείο της με εμπνευσμένες εικόνες που αποδίδουν το βάθος της Ορθόδοξης πίστης και αφοσίωσης.

Έτσι, η μοναδική φωτογραφική τεκμηρίωση της DafnaTal ρίχνει ένα νέο και σύγχρονο φως στον εν πολλοίς  απρόσιτο κόσμο της Ορθοδοξίας. Ταυτόχρονα με το άνοιγμα ενός παραθύρου σε αυτόν τον ερμητικά κλειστό κόσμο, οι φωτογραφίες αυτές αποτίνουν φόρο τιμής στη δύναμη της διαρκούς πίστης της Ορθοδοξίας στο φυσικό της περιβάλλον: την Ιερουσαλήμ και τους Αγίους Τόπους, την αιώνια κατοικία του Χριστιανισμού, από όπου ξεκίνησαν όλα.

Dr. Nissan N. Perez
Επιμελητής
Ιερουσαλήμ, Ισραήλ