Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο :: Περιοδικές εκθέσεις .::. Παλαιότερες εκθέσεις

Γιάννης Κολέφας (1927-1986). Οδοιπορικό στην τέχνη του ψηφιδωτού.

27 Μαρτίου 2007 έως 16 Ιουνίου 2007

Η έκθεση που παρουσιάζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, φόρος τιμής στον σπουδαίο καλλιτέχνη-συντηρητή Γιάννη Κολέφα, έχει στόχο να αναδείξει την πολύπλευρη προσφορά του στον τομέα της συντήρησης, της καλλιτεχνικής δημιουργίας, καθώς και της διδασκαλίας της τέχνης του ψηφιδωτού.

Στις αίθουσες της Villa Ilissia ο θεατής παρακολουθεί την πορεία της ζωής του Κολέφα και έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει ένα πολύ σημαντικό μέρος της δουλειάς του ως συντηρητή και ως καλλιτέχνη.

Στην πρώτη ενότητα εκτίθενται τα πρώιμα ζωγραφικά έργα του Κολέφα, τα οποία πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Αθήνα, τη Φλωρεντία και τη Ραβέννα. Στις επόμενες δύο αίθουσες παρουσιάζονται, για πρώτη φορά στο κοινό, φωτογραφίες από το αρχείο του Κεντρικού Εργαστηρίου Συντήρησης του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, καθώς και του αρχείου Κολέφα, πολύτιμο υλικό τεκμηρίωσης των αναρίθμητων ταξιδιών σε ολόκληρη την Ελλάδα του σπουδαίου συντηρητή, με σκοπό τη διάσωση και αποκατάσταση ψηφιδωτών έργων τέχνης.

Τις φωτογραφίες συνοδεύουν σημαντικά αρχαία και παλαιοχριστιανικά ψηφιδωτά δάπεδα, που ο ίδιος συντήρησε, μάρτυρες αδιάψευστοι της πολύτιμης προσφοράς του στον τομέα της συντήρησης. Ακολουθούν δημιουργίες, ζωγραφικές και ψηφιδωτές, της ώριμης καλλιτεχνικής του περιόδου, που φέρουν πάνω τους έντονη την ιδιαίτερη προσωπικότητα και το ύφος του Κολέφα.

Στη Συλλογή Αντιγράφων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου συμπεριλαμβάνονται αντίγραφα λαμπρών βυζαντινών ψηφιδωτών φιλοτεχνημένα από τον Γιάννη Κολέφα, τα οποία εκτίθενται στην επόμενη ενότητα της έκθεσης. Μια προσπάθεια να παρουσιαστεί ο προσωπικός του χώρος έμπνευσης και δημιουργίας γίνεται στην ενότητα «Το εργαστήριο του ψηφοθέτη», όπου παρουσιάζονται τα εργαλεία και τα υλικά του καλλιτέχνη.

Τα ψηφιδωτά και ζωγραφικά έργα της τελευταίας δημιουργικής του περιόδου, με θέματα προερχόμενα από την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Ήπειρο, εκτίθενται στην επόμενη αίθουσα, ενώ το μωσαϊκό της ζωής και της δημιουργίας του ολοκληρώνεται με μια αναφορά στο σπουδαίο ψηφιδωτό έργο του, τη σύνθεση της Κεντρικής Αίθουσας Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.