«Τοιχογραφίες από τη Στενή Ευβοίας: Η επιστροφή»
16 Μαΐου 2011 έως 03 Σεπτεμβρίου 2011
Ο σταυρεπίστεγος ναός της Παλαιοπαναγιάς σε απόμερη θέση ανάμεσα στα χωριά Λούτσα και Στενή Ευβοίας, διασώζει πλούσιο μνημειακό διάκοσμο υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας, που μπορεί να χρονολογηθεί στο β΄ μισό του 16ου αιώνα.
Το μνημείο έχει υποστεί μεταγενέστερες επεμβάσεις, που αλλοίωσαν την αρχιτεκτονική του μορφή, ενώ αλλεπάλληλες αρχαιοκαπηλικές δράσεις επέφεραν εκτεταμένες φθορές στον τοιχογραφικό του διάκοσμο. Από τις βίαια αποσπασμένες τοιχογραφίες, τέσσερις εντοπίσθηκαν στην Ελβετία και τρεις στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, όπου και συντηρήθηκαν.
Πολύτιμο εργαλείο για την ταύτιση αυτών των χαμένων τοιχογραφιών υπήρξε το βιβλίο του νυν Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου Β΄, Μεσαιωνικά Μνημεῖα Εὐβοίας, ο οποίος πρώτος δημοσίευσε και αποτύπωσε φωτογραφικά το 1971 μεγάλο μέρος του τοιχογραφικού διακόσμου του μνημείου.
Η έκθεση, που αναπτύσσεται σε οκτώ ενότητες, παρουσιάζει τον βυζαντινό ναό της Παλαιοπαναγιάς πριν από τις βίαιες επεμβάσεις αλλά και μετά από αυτές και παρακολουθεί τον αγώνα διεκδίκησης και επαναπατρισμού των διαρπαγέντων τμημάτων των τοιχογραφιών. Επιπλέον παρουσιάζει στο κοινό τις αποσπασμένες από το μνημείο τοιχογραφίες που έχουν εντοπισθεί, ενώ παρέχει εκτενείς πληροφορίες για την ταύτιση, την προστασία και συντήρησή τους, αναδεικνύοντας τον καθοριστικό ρόλο της επιστημονικής τεκμηρίωσης στη διάσωση των πολιτιστικών αγαθών και την ανασύνθεση της ιστορικής μνήμης.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕKΘΕΣΗΣ
Α. Κατσελάκη, Ρ. Θεοχαροπούλου, Γ. Κορκόβελος
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ – ΜΟΥΣΕΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Λ. Κατσανίκα-Στεφάνου
ΒΟΗΘΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ
Σ. Νάσαινας
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Veronique Magnes
- Σχετικά αρχεία
- Τα κείμενα της έκθεσης (133,7 kb)